Objavljeno dana

Kako se reciklira papir i koje su najčešće zablude?

stamparija-publish-beograd-recikliranje-papira

Štamparija ne može bez papira, kao što ni transport ne može bez kartona. Da li ste znali da proizvodnja kartona skoro dvostruko premašuje proizvodnju kancelarijskog papira? Koje su česte zablude u vezi reciklaže i kako izgleda sam proces otkrijte u tekstu pred Vama.

Recikliranje definitivno štiti čovekovu okolinu tako što se štedi na seči novih drveća za proizvodnju papira i kartona. Međutim proces reciklaže zahteva potrošnju vode i električne energije koja se kod nas dobija većinom iz termoelektrana pa se i kod reciklaže postavlja pitanje ekološke ispravnosti.

Rešenje je svakako u smanjenoj potrošnji papira i kartona, a postoje takođe i štampači koji mogu štampati više puta na jednom papiru. Više o tome pročitajte ovde.

Proizvodi koji se mogu reciklirati su flajeri, časopisi, katalozi, brošure i naravno proizvodi od kartona. Debljine papira koji se koriste za pojedine proizvode su obrađene u posebnom članku i možete sve na tu temu pročitati ovde.

Digitalna kolor štampa sa kompletnom knjigoveznicom u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Papir je moguće reciklirati do 5 puta kada dolazi do značajnog pada kvaliteta i prestaje njegova upotrebna vrednost. Cilj recikliranja jeste dobiti posebnim procesom mešavinu papirnog materijala koji se može ponovo koristiti za određenu namenu.

Sam proces reciklaže nije komplikovan. Papirni otpad se prvo sortira i nakon toga se u mašini za pulpiranje namače vodom. Iz dobijene smese se izdvaja odštampana boja – proces koji se zove deinking. Nakon toga se odstranjuju spajalice i ostale primese i dobijena smesa je spremna za novu upotrebu.

Reciklirani papir se mahom koristi za toalet papir i karton ali naravno postoji papir koji je recikliran i ponovo se koristi za štampu.

Naša štamparija je odgovorna i sa pažnjom prati nove trendove koje se tiču maksimalne uštede materijala prilikom štampe kao i mogućnosti za reciklažu. Posetite nas na Dorćolu u centru Beograda, tu smo zbog Vas.