Dorada materijala

Mašinsko sečenje se vrši na profesionalnom grafičkom nožu Schneider Senator 115. Rezanje nožem se primenjuje za precizno sečenje (desetine milimetra) tabaka, obrezivanje svezaka i knjižnih blokova za broširani i tvrd povez, na željenu dimenziju.

Bigovanje je proces utiskivanja linije po kojoj će se proizvod savijati. Uglavnom se radi pomoću alata koji se zove bigerica.

Mašinsko sečenje, bigovanje, štancovanje, mašinsko savijanje, perforacija, potezno sečenje, zaobljavanje, bušenje rupa

Štancovanje ili isecanje kao jedna od opcija razdvajanja štampanog materijala podrazumeva pravljenje štancne (kalupa) za utiskivanje i isecanje, a zatim oblikovanje različitih formi i oblika od papira ili kartona.

Mašinsko savijanje se vrši na mašinama, automatski (do 1000 komada na sat) i podrazumeva postupak kojim se tabak ili list papira oblikuje tako da se dobije željena dimenzija proizvoda. Pri savijanju je tabak papira formiran tako da je složen po redu na zadatoj dimenziji. Tako savijeni knjižni tabak zove se knjižni blok. Savijanje se može vršiti na razne načine, po Vašem zahtevu.

Perforacija je mašinski postupak kojim se po unapred određenoj zamišljenoj liniji buše sitne rupice kako bi se proizvod lakše razdvojio ili cepao (ulaznice, toalet papir i sl.).

Potezno sečenje je predviđeno za pojedinačno sečenje, uz savršenu preciznost.

Zaobljavanje ili ćoškiranje proces obrade ivica štampanog materijala. Uglavnom se primenjuje na vizitkartama, brošurama, jelovnicima…

Bušenje rupa se vrši mašinski, uz maksimalnu preciznost, sa rupama koje mogu biti različitih prečnika (3mm do 10mm), u zavisnosti od Vaše potrebe. Opseg debljine tabaka prilikom bušenja je 3cm.