Objavljeno dana

Boje u štampi i kako se koriste u marketingu – drugi deo

stamparija-publish-beograd-spektar-boja-2

U našem prošlom članku smo se bavili uticajem boja na emocije kupaca i koje su osnovne podele boja prema toplini. Odabir prave boje prilikom štampe propagandnog materijala i marketinške kampanje može značajno povećati primećenost proizvoda pa samim tim i njegovu prodaju. 

Marketinški stručnjaci se uglavnom slažu sa osnovnim značenjima pojedinih boja i njihovom uticaju na emocije potrošača kao i na izbor prilikom kupovine proizvoda. Prema sajtu digital synopsis pojedine boje imaju sledeća značenja i primenu u marketingu:

Bela boja se povezuje sa čistoćom i sigurnošću.

Crna boja se povezuje sa autoritetom, snagom i stabilnošću. Često se koristi za stvaranje efekta manjih dimenzija proizvoda.

Žuta i narandžasta boje su prilično slične u emocijama koje izazivaju. Kupcima ove boje mogu izazvati dozu optimizma i vedrine. Koriste sa često za privlačenje impulsivnih kupaca.

Crvenu boju često koriste prodavnice brze hrane jer se veruje da gledanje u crvenu boju otvara apetit. Ona asocira na strast i uzbuđenje..

Digitalna kolor štampa sa kompletno opremljenom knjigoveznicom u centru Beograda. Za sva pitanja u vezi štampe obratite nam se putem kontakt stranice ili nas pozovite telefonom.

Zelena boja se povezuje sa zdravljem i prirodom. U temama koje bave ekologijom često se koristi zelena boja. Prodavnice koriste zelenu boju na mestima gde se želi postići opuštanje kupaca.

Plavu boju preferiraju muškarci i ona asocira na vodu ali takođe i na mir i pouzdanost. Plava boja proizvoda u kupcima može izazvati osećaj poverenja i sigurnosti.

Ljubičasta boja se povezuje sa mudrošću i aristokratijom. Ova boja može da predstavlja kreativne i maštovite brendove. 

Siva boja asocira na praktičnost i solidarnost. Previše sive boje može asocirati na starost i smrt pa je treba oprezno koristiti. 

U našem sledećem članku pročitajte kako se različite boje prikazuju na ekranima monitora i kako se to odnosi na štampu konačnih proizvoda.