Objavljeno dana

Boje u štampi i kako se koriste u marketingu – prvi deo

stamparija-publish-beograd-spektar-boja

Prilikom štampe materijala koriste se razne boje koje utiču na kvalitet proizvoda. Odabir prave boje takođe je i jak marketinški adut jer postoje određene zakonitosti percepcije pojedinih boja.

Spektar boja je definisan talasnim dužinama pa je tako svaka boja u stvari svetlost sa određenom talasnom dužinom odnosno reflekcija određene vrste materije u zavisnosti od toga kojom je talasnom dužinom svetlosti obasjana u definisanom okruženju. Ljudsko oko može percipirati do 10 miliona boja i one se kreću od ultraljubičaste sa kraćom talasnom dužinom do infracrvene sa višom talasnom dužinom. 

Boje utiču na emocije čoveka, pa su proizvodi poput flajera, brošura i kataloga koji nude proizvode, po pravilu dobro osmišljeni u smislu vezivanja određene poruke i odgovarajuće nijanse boje. 

Kombinacija proizvoda i boja dovodi do emotivne povezanosti kupca sa proizvodima. Određene nijanse boja podstiču kupovinu koja je više spontana, a manje racionalna.

Kolorna knjiga i tvrdi povez – tiraži već od 50 primeraka. Proverite kvalitet naših proizvoda, za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Veliki broj ljudi se emotivno vezuje za plavu i zelenu boju. Uzrok tome je evolucija jer te boje predstavljaju vodu i hranu, ono za čim je čovek najviše žudeo tokom hiljada godina. Zelena boja danas, koja se koristi prilikom štampe pakovanja hrane, nosi poruku da je hrana zdrava i više ekološka.

Jedan od načina da razvrstamo boje je putem topline:

Hladne boje – to su tamno zelena, plava i ljubičasta. Ove boje, generalizovano, umiruju i mogu odigrati ulogu kod smirivanja tenzija.

Tople boje – to su žuta, narandžasta, crvena i jarko crvena. Ove boje, generalizovano, uzbuđuju i poznato je da crvena boja može da asocira na seks.

Neutralne boje – to su krem, bež i sive boje. Nastaju kao mešavina hladnih i toplih boja. 

U našem sledećem članku pročitajte o važnosti boja u štampi i marketingu.