Objavljeno dana

Evropski festival dizajna – Talin 2022

stamparija-publish-beograd-evropski-festival-dizajna

Estonski grad Talin je ovogodišnji domaćin Evropskog festivala dizajna u junu mesecu. Prestižni događaj koji okuplja stotine dizajnera sa celog Evropskog kontinenta, a i šire, trebalo bi da se nastavi posle dvogodišnje pauze, zbog pandemije korona virusa. Festival se sastoji od izložbi, razgovora, dizajnerskih šetnji, radionica, konferencija, društvenih događaja i na kraju od dodela nagrada (European Design Awards).

Evropski festival dizajna se od 2007. održavao između ostalih gradova i u Stokholmu, Cirihu, Roterdamu, Helsinkiju, Istanbulu, Beču, Portu i Oslo. Njegova misija je da slavi evropski dizajn, omogući dizajnerima da se upoznaju, budu inspirisani i ohrabreni da stvaraju nove kontakte i mreže, ali i da pomogne u promovisanju discipline dizajna široj publici.

Štamparija Publish – više od dve decenije iskustva u štampi. Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Kontaktirajte nas ovde ili nas pozovite telefonom

Poslednji festival održan je u Varšavi 2019. godine. Posebno zanimljiva je bila izložba plakata sakupljenih, otkinutih, isečenih sa ulice, izvađenih iz mešavine plakata. Bili su predstavljeni klasici “Poljske škole plakata“, prisećajući se vremena kada su plakati bojama i tipografijom zavodili prolaznike. Predstavljeni su takođe digitalni i ofset plakati kao i stripovski posteri A4 formata.

Takođe na prošlom festivalu prikazana je monografska izložba o Karolu Slivki, izuzetnom grafičkom dizajneru, kreatoru preko 400 logotipa koji su u poslednjih šezdeset godina bili deo Poljske svakodnevice, oblikujući ikonosferu javnog prostora. Njegov rad obuhvata pakovanje, omote knjiga i ploča, marke i postere. Ipak, logotipi zauzimaju posebno mesto u njegovoj karijeri. Neki od njih se trenutno smatraju kultnim klasicima – teško bi bilo naći nekoga u Poljskoj ko ne prepozna karakterističan logo PKO BP banke.

U našim sledećim člancima više sa ovogodišnjeg festivala dizajna u Talinu.