Objavljeno dana

Kako funkcioniše digitalni štampač – drugi deo

stamparija-publish-beograd-digitalna-stampa-inkjet-stampac

Zahvaljujući napretku tehnologije, digitalni štampači su postali sve pouzdaniji, brži i pogodniji za bolji kvalitet štampe, čineći ih široko rasprostranjenim alatom u radnom okruženju, kod kuće ali i u profesionalnim štamparijama. U našem prošlom članku možete pročitati kako funkcioniše digitalni štampač sa laserskom tehnologijom, a sada se možete bliže informisati o tome kako funkcioniše inkdžet (eng. inkjet, ink-jet, ink jet) tehnologija.

Priprema podataka za štampu je ista kao i kod laserskog štampača gde se digitalni dokument koji se štampa prenosi na štampač u formatu koji štampač može razumeti, a zatim dolazi do samog procesa štampe.

Inkdžet štampači (kolok. prskalice, štampač na mastilo) koriste mlaznice koje prskaju sitne kapljice boje na papir. Mlaznice su raspoređene duž glave za štampanje, a svaka mlaznica sadrži mikroskopski mali otvor koji prska boju na papir. Veličina kapljica boje koja se prska može varirati, a veličina kapljica utiče na kvalitet i detalje štampe. Napredniji inkdžet štampači mogu koristiti više različitih veličina kapljica kako bi postigli bolji kvalitet štampe.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda na Dorćolu. Obratite se profesionalcima sa više od 20 godina iskustva u štampi. Za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Kada se kapljice boje poprskaju na papir, one se stapaju i formiraju sliku ili tekst na papiru. Inkdžet štampači koriste različite tehnike za kontrolisanje položaja i veličine kapljica boje kako bi postigli visokokvalitetne rezultate.

Inkdžet štampači su pogodni za visokokvalitetnu štampu, posebno za fotografije i detaljne grafike. Međutim, brzina štampe inkjet štampača obično je sporija u poređenju sa laserskim štampačima, a to postaje važno pri štampanju veće količine dokumenata pa je potrebno imati na umu procene rokova izrade željenih proizvoda.

U oba slučaja, laserska i inkdžet tehnologija omogućavaju visokokvalitetnu i efikasnu štampu digitalnih dokumenata i slika. Odabir između ova dva tipa tehnologije zavisi od potreba korisnika kao i od specifičnih karakteristika i funkcija štampača.