Objavljeno dana

Kolika je upotreba papira za štampu u svetu?

stamparija-publish-beograd-industrija-papira-cinjenice

Štamparska industrija je jedan od najvećih potrošača papira na svetu. Ova industrija se u velikoj meri oslanja na papir za proizvodnju svojih proizvoda, od časopisa i knjiga do pakovanja i etiketa. Šta govore brojevi i statistika kada je papir u pitanju?

U svetu se proizvodi 300 miliona tona papira svake godine. Globalna proizvodnja papira i kartona porasla je za 3% između 2010. i 2019. godine. Predviđa se da će svetsko tržište papira i kartona dostići vrednost od oko 6 milijardi dolara u 2023. godini.

Sve o dimenzijama papira za štampu pročitajte ovde.

Najveće povećanje potrošnje drveta do 2060. godine ostvariće upravo industrija papira, pri čemu je svetska potrošnja papira porasla za 400% u poslednjih 40 godina, a 35% posečenih stabala koristi za proizvodnju papira.

Industrija celuloze i papira, koja proizvodi proizvode za štampare kao što su kancelarijski i kataloški papir, sjajni papir i ambalažu na bazi papira, koristi od 33 do 40% ukupnog industrijskog drveta kojim se trguje na globalnom nivou. Od tog broja preko 40% drvne mase ide samo za proizvodnju papira.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Sva pitanja u vezi naših proizvoda i usluga možete nam postaviti na stranici kontakt ili nas pozvati telefonom.

Proizvodnja papira je izuzetno energetski intenzivna, treća u svetu od svih proizvodnih industrija. Kada tome dodamo seču šuma, na prvi pogled se može zaključiti da je to ekološki neodrživa industrija. 

Međutim, proizvodi od papira kako što su knjige i katalozi traju duže, a sam papir se može reciklirati. Posečena stabla drveća se takođe prirodno i sistemski obnavljaju jer su proizvod koji ima veliku tražnju, pa je ekonomska logika jasna.

Odgovorno ponašanje štamparske industrije uz smanjenje energije i sirovina koje koristi odavno je integrisano u procese proizvodnje štamparskih proizvoda. Nadamo se i da ćemo u budućnosti svi po malo doprineti ka tome da štamparska industrija bude zelenija i održivija. 

Izvor: formstack.com