Objavljeno dana

Umesto novogodišnje čestitke – na poklon priča o prvoj štampanoj knjizi

Pred svaku novu godinu sebi obećamo da ćemo biti uspešniji i bolji, a na kraju godine sumiramo utiske i razmišljamo koliko smo postigli i šta smo mogli bolje. Na ličnom planu uspeh je u životu zasaditi drvo i napisati knjigu. Sada je barem lako odštampati svoje prvo čedo makar i u tiražu za svoje najbliže. A kako je to izgledalo pre više od 10 vekova?

Gutenberg je osmislio inovativnu mašinu ali istina je da se prvo zvanično štampanje knjige dogodilo dosta vekova ranije – i to u Kini. 

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve vrste informacija u vezi štampe pišite nam na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Tada Nova 868. godina je bila posebna jer je štampana prva knjiga – knjiga „Diamond Sutra“.

Unutar korica se zalazi u duboka razmišljanja mudraca tog doba koji odbacuju hipotezu da se u svakom od nas pojedinačno nalazi jedno jezgro-duša u korist teorije o nešto fluidnijem i relacionom odnosu prema postojanju i time usmerava čitaoca u pravcu promene percepcije svojih iskustava. 

Prva knjiga je štampana izuzetno zanimljivom tehnikom. Materijal za štampu se izrezivao u drvo, metal ili kamen, a zatim je valjan sa tintom ili bojom i nakon toga pritiskom prenošen na pergament ili vellum papir.

Neuspesi iz protekle godine možda su u stvari uspesi ali je možda potrebno dozvoliti sebi drugačiju pogled na sećanja. Biti objektivan, ali i blaži prema sebi, svakako samo može doneti dobro u mesecima pred nama. Ako se u novoj godini odlučimo da lestvicu postavimo na realnije visine, možda za trunčicu niže, nije neverovatno da će se sa njenim prebacivanjem pre iznedriti osećaj ispunjenosti i samopotvrde. Konačno, izazivanjem pojma uspeha i otvaranjem mogućnosti za promenu percepcije samog značenja tog pojma u nama otvoriće se jedan velik i raznoliki svet čijeg postojanja nismo bili ni svesni do tog trenutka.  

Kolor štampa knjiga i tvrdi povez šivenjem – pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Na kraju još jedne turbulentne godine želimo da se zahvalimo svim prijateljima i saradnicima na provedenim zajedničkim trenucima u kojima smo ostvarivali svoje zacrtane ciljeve i međusobno data obećanja.

U novoj 2022. godini želimo Vam dobro zdravlje, napredak na ličnom i profesionalnom planu i zašto da ne, Vašu prvu napisanu i odštampanu knjigu. 

Srećni novogodišnji i božićni praznici!

Vaša Štamparija Publish