Objavljeno dana

Odštampajte kuću za jedan dan!

stamparija-publish-beograd-digitalna-stampa-3d-stampa-kuce-srbija

U Naučno-tehnološkom parku u Čačku za samo 21 sat i 15 minuta, manje od jednog dana, napravljena je prva 3D štampana kuća koja se zove ProtoDom i prva je ovakve vrste u Istočnoj Evropi. 

Testiranja kuće su urađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i pokazala su da je ovakav objekat otporan na nepogode izazvane vetrom i zemljotresom. Izuzetno je sigurna jer je napravljena od betona i odmah je spremna za život.

U izgradnji kuće je korišćena inovativna tehnologija 3D štampača koji su proizvedeni u Srbiji. Količina otpada je ravna nuli, radovi teku simultano i nema gubljenja vremena, a veća je sigurnost radnika od klasičnog gradilišta.

Klasična digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije pošalijte nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Cena štampe kuća nije navedena u ovom postupku ali proizvođač pretpostavlja da će troškovi biti makar 20% niži od tradicionalnog načina gradnje. Prognoze su da će vrednost tržišta 3D građevinske štampe do 2027. godine na globalnom nivou iznositi fantastičnih 40 milijardi dolara.

Osnovne prednosti 3D štampane kuće su kvalitet i čvrstina materijala, jer su 3 do 5 puta čvršće od kuće koje su pravljene konvencionalnim metodama. Pad sa skele i povrede građevinskih radnika su česta pojava, bez obzira na zaštitu na radu, a ovakav način gradnje minimalizuje neželjene scenarije prilikom radnog procesa.