Objavljeno dana

Zašto je za štampu važan prepust (bleed) i šta predstavlja? Drugi deo

stamparija-publish-beograd-prepust-bleed-1

U našem prošlom članku objasnili smo šta predstavlja prepust (bleed) prilikom štampe i koje su prednosti njegovog korišćenja. U nastavku pročitajte još prednosti korišćenja prepusta.

Još jedna prednost prepusta prilikom štampe je ta što omogućuju da se prevaziđu netačnosti u procesu štampanja. Tokom samog procesa štampanja postoji rizik od malih pomeranja ili neusklađenosti koje mogu dovesti do toga da konačni proizvod ima bele ivice ili margine. Prepust pomaže da se ovaj rizik eliminiše u potpunosti jer u slučaju da i ako postoji mala neusklađenost, to se neće odraziti na konačni proizvod koji će i dalje izgledati profesionalno i odštampan onako kako je dizajniran i zamišljen.

Digitalna kolor štampa i kompletno opremljena knjigoveznica u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe i tvrdog poveza obratite nam se putem stranice kontakt ili nas pozovite telefonom

Prilikom dizajna proizvoda potrebno je takođe uzeti prepust u obzir. Kada se dizajnira materijal i priprema za štampu, važno je da fotografije koje želite da prikažete prelaze predviđenu liniju obrezivanja za odgovarajuću dužinu koja je 2-5mm, a u proseku 3mm. To znači da dizajner mora pažljivo razmotriti raspored i postavljanje slika, teksta i drugih elemenata prilikom pripreme materijala za štampu kako bi bio siguran da neće doći do odsecanja pojedinih delova tokom procesa štampanja.

Potrebno je naglasiti da svaka štamparija ima svoje metode rada i specifičnosti, pa su pre konačne predaje spremljenog materijala za štampu, neophodne konsultacije sa štamparom kako bi se izbegle naknadne dopune i korekcije te osiguralo poštovanje zadatih rokova za štampu.

Prepustite pripremu za štampu profesionalcima ako želite da vaš materijal bude kvalitetno odštampan onako kako ste želeli. Prepust je samo jedan deo procesa u štampi. Ako imate pitanja u vezi pripreme materijala i uslova štampanja slobodno nam se obratite ovde ili dođite lično – nalazimo se na Dorćolu u centru Beograda