Objavljeno dana

Zašto je za štampu važan prepust (bleed) i šta predstavlja? Prvi deo

stamparija-publish-beograd-prepust-bleed

Prepust (bleed) u štampanju se odnosi na proces preklapanja boja štampe izvan predviđene ivice odštampanog dela. Svrha prepusta je da obezbedi da konačni proizvod nema belih ivica ili margina uzrokovanih malim pomacima ili nepreciznostima tokom procesa štampanja.

Prepust je neophodan u štampanju jer pomaže da se odštampana slika proteže do same ivice papira, stvarajući čist i profesionalan izgled. Bez prepusta, postoji rizik od stvaranja belih margina oko ivice odštampanog dela, što narušava ukupni izgled i kvalitet slike ili bilo kog štampanog materijala.

Digitalna kolor štampa i kompletno opremljena knjigoveznica u centru Beograda. Za sve informacije u vezi proizvoda i usluga pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Da bi se postigao prepust, štampani materijal je potrebno dizajnirati i pripremiti za štampu tako da se slika proteže izvan linije obrezivanja za iznos koji je jednak predviđenom prepustu. Ovaj iznos je obično između 2 i 5 mm, a standard je 3 mm, u zavisnosti od štampača i procesa štampanja. Dodatni deo se zatim odseče, što rezultira konačnim proizvodom koji nema bele ivice.

Postoji nekoliko prednosti korišćenja prepusta u štampanju. Prvi je da osigura krajnji proizvod najvišeg kvaliteta, bez belih ivica. Ovo je posebno važno za štampanje proizvoda koji su namenjeni za izlaganje ili distribuciju, kao što su brošure, vizit karte ili štampani marketinški materijali.

U našem sledećem članku pročitajte koja je još namena prepusta u štampi.