Objavljeno dana

Časopisi ne izlaze iz mode – i dalje se štampaju

Štampana izdanja časopisa preživela su digitalno doba, jer postoji verna publika koja će izdanje svog omiljenog lista uvek pre potražiti na kiosku, nego na računaru, telefonu i tabletu. Veličina serija za štampu sigurno nije kao pre, ali kvalitet štampe je definitivno porastao, uz napredak digitalne štampe koja je idealna za ograničene količine.

Časopisi se generalno dele prema ciljnoj grupi, tematici ili po frekventnosti izdanja. Osnovna podela po frekventnosti je na nedeljnike, mesečnike i godišnjake. Tematika i ciljna grupa časopisa odrediće grafičko rešenje i dizajn koji moraju koketirati sa interesnom publikom.

Rešenja dizajna, odabir vrste štampe i kvaliteta papira prepustite nama. Pozovite nas putem telefona ili nam pišite. Nalazimo se u centru Beogradu na Dorćolu, par stotina metara od šetališne zone.

Časopisi se mahom štampaju na kvalitetnom papiru u punom koloru koji omogućava raznolikost pri odabiru tipografije, veličinu fotografija i kompoziciju vizuelnog sadržaja. Slobodnija forma, za razliku od dnevnih novina, pruža beskrajne mogućnosti dizajna. 

Štampano izdanje i listanje tek odštampanih svežih stranica časopisa ima potpuno drugačiju percepciju štiva, kako vizuelnog dela tako i same naracije. Miris hartije je poseban subjektivni doživljaj, kao i osećaj punoće masnog papira pod prstima.

Jedna od stvari koja nas asocira na ranu mladost su i hrpe starih časopisa koji zauzimaju neko posebno mesto u srcu i teško ih je baciti. Rešiti se Politikinog Zabavnika starog 30 i više godina jednak je greh kao i baciti staru fotografiju iz mladosti.

Časopisi koji se danas štampaju, kolekcionarima ali i mnogima će za koju deceniju biti podsetnik na današnje doba, pre nego pretraga po internetu.