Objavljeno dana

Da li 3D štampa može rešiti problem stanogradnje u svetu?

stamparija-publish-beograd-3d-stampa-kuca

Mnogo ljudi u svetu ne može sebi priuštiti stan ili kuću, a nova gradnja nije dovoljno energetski efikasna. Može li 3D štampa rešiti ili makar ublažiti ovaj problem?

Amerikanac Džejson Belard (Jason Ballard) je 2017. godine osnovao građevinski startap za koji veruje da može rešiti stambenu krizu. Usled problema u lancu snabdevanja, nedostatka radne snage i rastuće cene građevinskog materijala, došlo je do porasta interesovanja za nove načine gradnje. Njegovo rešenje je 3D štampana konstrukcija koja je automatizovana metoda pravljenja zgrade sloj po sloj, obično sa materijalom na bazi cementa. 

U proteklih nekoliko godina, kompanije iz SAD-a su najavile prvu 3D štampanu kuću na Floridi, prvu kuću od dva sprata štampanu u Evropi i prvu tržišnu 3D štampanu kuću koja je prodata u SAD. Ideja je da se izgrade kuće za duplo kraće vremena po 50% nižoj ceni.

Digitalna kolor štampa i tvrdi povez u našoj štampariji u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Trenutno se 3D štampa koristi za izgradnju zidova, dok se konvencionalne metode koriste za temelje, podove, krovove i završne obrade. Konačni cilj jeste da se putem 3D štampe dobije potpuno formirana kuća uz minimalno korišćenje tradicionalnih metoda gradnje. 

3D štampač može da napravi školjku jednostavne zgrade za samo 24 sata. U protekle dve godine, kako se ovaj startap širio, njegovi štampači koji se zovu Vulcans, odštampali su vojne kasarne, kuće otporne na katastrofe, luksuzne rezidencije, a u svemirskom centru Johnson, u Hjustonu, simulaciju pune veličine staništa na Marsu za NASA-u.

Nove vrste gradnje i štampe definitivno će preuzeti primat u odnosu na tradicionalne metode. U Dubaiju je najavljeno da će do 2030. godine četvrtina novih konstrukcija na zgradama biti štampana. Do tada, za sve vrste konvencionalne štampe obratite se profesionalcima sa više od 20 godina iskustva. Vaša pitanja možete nam postaviti ovde ili nas pozvati telefonom.