Objavljeno dana

RGB i CMYK model – šta predstavljaju i kako utiču na štampu? Drugi deo

stamparija-publish-beograd-rgb-vs-cmyk-odnos-rgb-cmyk-drugi-deo

U našem prošlom članku smo objasnili koje su osnovne razlike između RGB i CMYK modela boja. Zašto postoje različiti modeli boja – pročitajte u tekstu pred Vama.

RGB model

RGB model boja se koristi u prikazu na elektronskim uređajima odnosno za emitovanje svetla, i pri digitalnoj štampi. Osnovne boje koje ljudsko oko zapaža su crvena, zelena i plava. Mešanjem ovih boja nastaju sve ostale nijanse. RGB model, u teoriji, može mešati do 16,7 miliona različitih nijansi. U praksi ovo je direktno zavisno od kapaciteta uređaja i/ili softvera koji ga prikazuje, kao i materijala u upotrebi.

CMYK model

Ovaj model boja se bazira na refleksiji svetlosti sa materijala. Kada neki materijal percipiramo kao npr. crven to znači da taj materijal reflektuje talasne dužine svetlosti koje našem oku deluju kao crvene, dok ostale apsorbuje. CMYK model je prvenstveno u upotrebi štampi koji uključuju visoke tiraže, poput ofset štampe. Dobijanje pojedinih boja kao što je crna ne mora da se radi mešanjem osnovnih boja (azurna, purpurna i žuta) već se može koristiti toner sa crnom bojom, pre svega zbog ekonomskih razloga. Ipak u nekim slučajevima crna boja se može stvarati i mešanjem osnovnih boja kako bi se postigao puniji ton. 

Digitalna kolor štampa i kompletno opremljena knjigoveznica u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Takođe se prilikom štampe često ne koristi cela površina papira. Uzmimo na primer svetloružičastu boju. Ona se može dobiti kada se površina papira na kome se štampa pokrije ljubičastim tačkicama sa malo većim rasterom (razmakom). Ljudsko oko zbog svoje nesavršenosti ne vidi razmake i odštampane tačkice na papiru, već svetloružičastu boju.

Oba modela boja se koriste zato što je za elektronske uređaje RGB model adekvatniji ali za više tipova štampi visokih tiraža CMYK model boja ima bolji i ekonomičniji učinak.

U našem sledećem članku pročitajte sve o konverziji između RGB i CMYK modela.