Objavljeno dana

RGB i CMYK model – šta predstavljaju i kako utiču na štampu? Treći deo

stamparija-publish-beograd-rgb-vs-cmyk-odnos-rgb-cmyk-treci-deo

U našim prošlim člancima smo objasnili šta predstavljaju RGB i CMYK model boja te koje su osnovne razlike. Kako prevazići problem razlike između ova dva modela i kako se vrši konverzija između RGB i CMYK modela?

CMYK pretvarači

Korišćenjem ovih alata moguće je videti kako će materijala za štampu izgledati nakon što se odštampa. Na internetu možete i sami pronaći neke popularne alate koji se koriste za ovu svrhu – Aconvert ili rgb2cmyk.org.

Grafički programi koji prikazuju CMYK modela

Dizajneri i štampari često koriste npr. Adobe Photoshop i GIMP grafičke programe za ovu namenu. Korišćenjem ovih programa za dizajn i za predpripremu za štampu, dobijena grafika je identična kada se odštampa.

Digitalna kolor štampa sa knjigoveznicom u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Pored pomenutih grafičkih programa u najpopularnije alate spada i CorelDRAW Graphics Suite, koji pruža niz alata za kreiranje i uređivanje vektorske grafike, ilustracija i izgleda stranica, kao i za upravljanje bojama, tipografijom i uređivanjem fotografija. 

Ne treba zaobići ni Adobe Illustrator koji je, uz Adobe Photoshop, jedan od programa koji čine Adobe Creative Cloud (nekada Adobe Creative Suite), a pruža niz alata za kreiranje i manipulisanje vektorskom grafikom, uključujući oblike, putanje, tip i boju. Koriste ga grafički dizajneri, štampari i ilustratori za kreiranje logotipa, materijala za brendiranje, grafike za štampane i digitalne medije i još mnogo toga.

Posao štampara jeste da dobijete proizvod koji ste tražili i onako kako ste ga zamislili, zato je najbolje obratiti se profesionalcima, posebno onim sa višedecenijskim iskustvom kakvo je naše. Sva pitanja u vezi štampe podelite sa nama ovde, ako Vam je lakše slobodno nas pozovite telefonom