Objavljeno dana

Gramaža ili težina papira – kako odabrati odgovarajuću za štampu? Prvi deo

stamparija-publish-beograd-gramatura-tezina-papira-za-stampu

Prilikom odabira papira za štampu, važno je znati njegovu težinu, odnosno gramažu. Papir ima različite formate (sve o formatima pročitajte ovde) ali i različite težine. Težina papira je standardizovana prema međunarodnom standardu ISO 536 koji još obeležava i belinu (neprozirnost) i debljinu papira.

Gramaža papira se odnosi na težinu papira koji ima jedan kvadratni metar, što takođe govori o tome koliko je papir debeo. Tanji papir će imati manju gramažu, a deblji veću. Težina papira se meri u gsm jedinicama koje predstavljaju grame po kvadratnom metru. Gsm jedinica načelno predstavlja grame, pa tako na primer papir oznake 140 gsm ima težinu 140 grama po jednom kvadratnom metru.

Svako od nas je barem nekada u životu koristio kancelarijski papir koji se često naziva i fotokopir papir. Njegova težina je u najvećem broju slučajeva 100 grama ili preciznije 100 g/m2. Ovaj papir je neka vrsta orjentira jer ima široku primenu i zato smo ga uzeli kao primer. Njegova gramaža nije velika i zato je pogodan za svakodnevnu upotrebu. Relativno lako se savija i dobar je za kratkoročnu i srednjeročnu upotrebu.

Digitalna kolor štampa sa kompletnom knjigoveznicom u centru Beograda. Naše proizvode pogledajte ovde, a za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Za druge vrste štamparskih proizvoda koriste se i papiri drugačijih gramaža. Sigurno ste retko ili gotovo nikad videli vizit kartu koja je odštampana na kancelarijskom papiru. Njen vek trajanja bi bio kratak, a vlasnik takve vizitke ispao neozbiljan pred klijentima i poslovnim partnerima. 

Zato se za štampu vizit karti, letaka, postera, brošura, časopisa, kalendara, knjiga i drugih proizvoda koriste papiri raznih gramatura – u zavisnosti od želje klijenata i vrste štamparskog proizvoda.

U sledećem članku pročitaćete o klasifikaciji papira prema gramaturama, počevši od najmanje, i objasniti upotrebu različitih težina papira.