Objavljeno dana

Gramaža ili težina papira – kako odabrati odgovarajuću za štampu? Drugi deo

stamparija-publish-beograd-gramatura-tezina-papira-krep-papir

U našem prošlom članku objasnili smo pojam gramaže papira odnosno njegove težine. Različiti štamparski proizvodi imaju drugačije gramaže papire koji se koriste za njihovu štampu. Počnimo od papira sa najmanjom gramažom:

Papir gramaže od 15 do 30 grama

Štampari retko koriste ovakav papir jer je isuviše tanak. Njegova primena je mahom za toalet papir ili salvete.

Papir gramaže od 35 do 55 grama

Papiri ove gramaže mogu se koristiti za ukrase ili papir u koji se zavija cveće, popularni krep papir. Oni su bliže težini od 35 grama, a papiri od 55 grama se koriste mahom za štampu dnevnih novina ili za manje kvalitetna izdanja časopisa.

Za štampu unutrašnjeg sadržaja knjiga se koristi papir već od 80 grama pa sve do 180 grama. Za izradu mekih korica koristi se skoro karton od 250 grama, a za tvrdo koričenje koristi se karton od 300 grama pa na više.

Papir gramaže od 70 do 90 grama

Ova gramaža papira pogodna je za unutrašnje listove sveske, beležnice, notesa ili brošure nižeg kvaliteta. Ovakav papir se lako savija pa je dobar za pisanje i takođe se lako seče. Moguće je od njega praviti i omot od pisma. 

Štampa knjiga i tvrdo koričenje u centru Beograda. Za sve informacije pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom

Papir gramaže od 100 do 120 grama

Ovo je papir gramaže koju ima kancelarijski papir. On se jako puno koristi ako ne i najviše od svih papira, zbog svog dobrog kvaliteta za relativno nisku cenu. Naziva se još i fotokopir papir jer se koristi u tu svrhu, a dobar je i za štampu u preduzećima ili na kućnim štampačima za ličnu upotrebu. Pogodan je za izradu brošura i flajera.

U našem sledećem tekstu pročitajte za koju namenu su papiri od 120 i više grama.