Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – sedmi deo

stamparija-publish-beograd-pravljenje-knjige-kuci-home-made

Poslednji korak prilikom pravljenja knjige u kućnoj radinosti je spajanje korica knjige sa knjiškim blokom i knjiga je gotova. Kako smo došli do ove faze pročitajte u našim prethodnim člancima.

Korice knjige se mogu presvući raznim materijalima kao što su viskoza, veštačka svila, koža ili pergament. Profesionalci koriste knjigovezačko platno. Presvlaka treba da štiti korice i samu knjigu od habanja, savijanja, vlage i izloženosti svetlu. U našem primeru kao knjigovezačko platno možete koristiti neki veštački materijal koji imitira kožu ili pravu kožu.

Presvlaka koju koristite mora biti 20 mm šira od ivice lepenke. Ćoškovi presvlake treba da budu minimalno udaljeni 5-6 mm od ćoškova lepenke. Kada ste isekli presvlaku treba je nalepiti na kartonski deo lepkom. Podsećamo Vas da se može koristiti i običan lepak ili lepak za drvo.

20 godina iskustva u štampi – digitalna štampa i tvrdo koričenje u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe i naših proizvoda i usluga, pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Na dužim ivicima knjige potrebno je namazati lepak na presvlaku i preklopiti preko kartona. Nakon dužih stranica knjiga isto uraditi sa kraćim stranicama i pustiti da se lepak osuši. 

Poslednja je faza je je spajanje korica i knjiškog bloka. Kada se otvori prednja stranica korica, ispod slobodne stranice forzeca se stavlja papir te je potrebno preko prednje strane forzeca naneti lepak. Sklopite knjigu kako bi se predlist zalepio za korice. Isto je potrebno uraditi na drugoj strani knjige. 

Na kraju je potrebno staviti knjigu pod presu kako bi se dobro zalepila ali u kućnoj radinosti u tu svrhu Vam mogu poslužite enciklopedije ili druge teške knjige ispod kojih će te staviti Vašu sveže napravljenu knjigu.

Ako, s druge strane, želite da štampate svoju knjigu i vidite kako se ona pravi u knjigoveznici od strane profesionalaca, potražite nas na Dorćolu u centru Beograda

Dobrodošli.