Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – prvi deo

stamparija-publish-beograd-savijanje-papira-tabak

Štamparija Publish poseduje sopstvenu knjigoveznicu pa osim štampe u ponudi je i tvrdi povez knjiga šivenjem koji predstavlja najkvalitetnije i najdugovečnije koričenje štampanog materijala. Ako to želite, možete i sami u kućnoj radinosti napraviti knjigu, a mi Vam predstavljamo uputstvo kako da to uradite.

U našem uputstvu za kućno pravljenje knjige nećemo se baviti sadržajem (tekstom u knjizi) već tehnikom povezivanja listova i dobijanjem željenog proizvoda. Za naš primer koristićemo A2 il A4 format papira od koga se može dobiti knjiga manjih dimenzija. Sve o formatima papira pročitajte ovde

Kada znate koliko stranica ima Vaša knjiga potrebno je od papira napraviti tabake. Uzmite svaki papir i presavijte ga na pola i na taj način dobijate dvoliste koji će biti delovi tabaka. Linija na kojoj je savijen papir potrebno je da bude što tanja. Profesionalna knjigoveznica za tu svrhu koristi savijač papira ali svako kod kuće može naći predmet oblih ivica koji može poslužiti da se papir što više stanji, na primer obična olovka kojom će te pritiskati ivicu.

Digitalna kolor štampa i tvrdo koričenje šivenjem u centru Beograda. Za sve informacije pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Listove koje ste savili (dvoliste) sada je potrebno dobro ispresovati. Za tu svrhu može Vam poslužiti nekoliko enciklopedija ili debljih knjiga koje će te staviti preko savijenih papira da bi se oni dobro ispresovali.

Jedan tabak sastavljen je u našem primeru od 5 dvolista. Uzmite svaki tabak posebno i obeležite mesta na kojima će te napraviti rupe kroz koje će prolaziti konac za šivenje. Rupe je potrebno napraviti na mestu gde je papir savijen. U našem primeru koristićemo 5 rupa kroz koje će se provlačiti konac. 

Prve dve rupe napravite 1 cm sa svake strane ivice tabaka, a u sredini rasporedite na istom odstojanju još 3 rupe tako da zbirno dobijete 5 rupa. Ovaj posao možete obaviti šilom ali takođe naslagane i presovane tabake papira možete zarezati sa spoljne strane na obeleženim mestima i dobiti rupu. U tu svrhu možete koristiti testeru za metal, popularni bonsek.

U našem sledećem članku pročitajte kako se šiju tabaci papira i kako se priprema konac za šivenje.