Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – drugi deo

stamparija-publish-beograd-savijanje-papira-tabaka-konac-igla-vosak

U našem prošlom članku objasnili smo proces pripreme listova papira od kojih se prave tabaci koji će se u daljem procesu pravljenja knjige povezivati šivenjem i dodatno spajati u konačni proizvod.

Pre samog procesa šivenja tabaka papira potrebno je izvršiti određene pripreme. Za šivenje je potreban konac, igla i vosak. 

Konac koji profesionalci koriste u knjigoveznicama je knjigovezački i nabavlja se posebno ali za kućnu radinost može se koristiti i običan konac. Konac ne treba da bude previše tanak jer može rezati papir ali ni previše debeo jer će u tom slučaju prošiveni deo biti deblji pa će se korice i rikna knjige teže uklopiti.

Igla za šivenje je potrebno da bude nešto duža a iglene uši (ušice) kroz koje se provlači konac nešto šire jer bi i konac trebao da bude malo deblji. Ako ste u mogućnosti da birate uzmite iglu sa izduženom rupom (ušicama) zbog debljine konca.

Digitalna kolor štampa i knjigoveznica u centru Beograda. Za sve informacije u vezi tvrdog poveza knjiga kao i ostalih usluga, pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Vosak koji se koristi za šivenje najbolje da bude pčelinji. Njega možete pronaći u specijalizovanim knjigovezačkim radnjama ali i obična sveća od pčelinjeg voska može dobro poslužiti.

Najbolje bi bilo kada bi ste mogli da sašijete knjigu sa jednim neprekidnim koncem. Na ovaj način se postiže kompaktnost i čvrstoća šivenja ali i ako se konac prekine može se nastaviti sa drugim koji je dobro da bude iste debljine i karakteristika kao i prethodni.

Poslednja priprema pred šivenje jeste voskiranje konca. Konac je potrebno prevlačiti nekoliko puta preko voska kako bi se on obložio sa svih strana. Konac obložen voskom lakše prolazi kroz papir, ne mrsi se i ne upija vlagu što omogućuje njegovo dugo trajanje kao i same knjige.

U našem sledećem članku pročitajte tehniku šivenja tabaka papira i povezivanje u jednu celinu.