Objavljeno dana

Štampa hrane – novi trend u restoranima i kuhinjama

stamparija-publish-beograd-3d-stampa-hrane

Počelo je od restorana u Londonu, a sada već i drugi prihvataju novu tehnologiju 3D štampanja hrane kao i desetine novih 3D štampača koji se pojavljuju na tržištu. Brzi razvoj tehnologije i povećan interes navodi na zaključak da će uskoro svaka kuhinja i domaćinstvo biti opremljena sopstvenim 3D štampačem za hranu.

3D štampanje hrane funkcioniše slično kao obična 3D štampa, u smislu da se materijal nanosi na površinu kako bi se stvorio konačni objekat. Sirovi materijal, u ovom slučaju hrana, se ubacuje u posudu nalik špricu i zatim se istiska dok se mlaznica pomera okolo da bi pratila oblike i formirala slojeve jedan po jedan.

Potrebno je naglasiti da su 3D štampači za hranu uglavnom pogodni za arhitekturu složenih oblika i dizajna, a ne za kuvanje sastojaka. Materijali su jestivi i spremni za potrošnju ili će se nakon izrade kuvati ili peći na roštilju kada se proces 3D štampanja završi.

Digitalna kolor štampa knjiga i tvrdi povez šivenjem u centru Beograda na Dorćolu. Pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Danas se 3D štampači za hranu uglavnom koriste za gurmanske specijalitete, bilo da se radi o proizvodnji u kuhinjama restorana ili čak u pekarama. Trenutno ova tehnologija nije još uvek skalabilna, jer zahteva više vremena za razvoj kako bi sazrela.

Osim u ekskluzivnim restoranima 3D štampanu hranu moguće je pronaći i u sofisticiranim pekarama koje koriste ovu tehnologiju za štampanje jestivih ukrasa za svadbene torte. Takođe, dobra vest za sve ljubitelje pice je da su 3D štampane pice u pripremi već neko vreme i sigurno će postati stvarnost u godinama pred nama. 

Budućnost 3D štampe hrane je svetla kada se eliminišu pojedini nedostaci kao što su brzina štampe, koja može biti i do 45 minuta, priprema materijala (hrane) za štampu kako bi mogao da se istiska i formira oblik, obuka zaposlenih, cena 3D štampača i drugi izazovi. Sigurno je jedno, zanimljivi oblici i serviranje hrane dostići će novu dimenziju primenom savremene tehnologije. Mi jedva čekamo ali ćemo se ipak držati onog u čemu smo dokazano iskusni, pouzdani i profesionalni – digitalnoj kolor štampi.

Prijatno.