Objavljeno dana

Kako se dobija bar kod u Srbiji? Prvi deo

www.gs1yu.org

Tokom 2019. godine počeo je striktnije da se primenjuje Zakon o trgovini gde u jednom delu postoji obaveza da roba mora biti označena mašinski čitljivom oznakom, bar kodom ili QR kodom. U ovom i narednom člancima bavićemo se bar kodovima i kako da do njih dođete. 

Od 1. februara 2020. godine, svi proizvodi u maloprodaji na štampanoj deklaraciji pored informacija o proizvodu, moraju imati mašinski čitljivu oznaku, a to je bar kod ili QR kod.

Bar kodovi služe za proizvode koji su namenjeni maloprodaji, robi široke potrošnje, medicinskim sredstvima, lekovima, transportnim pakovanjima, opremi, uslugama i drugim stvarima. Šta sadrže štampane deklaracije na proizvodima – pročitajte više ovde.

Digitalna kolor štampa deklaracija na papiru ili nalepnicama. Za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Bar kod na bilo kom proizvodu ili usluzi u sebi sadrži GTIN broj. To je jedinstveni globalni identifikator proizvoda i njega prepoznaju svi partneri u lancima snabdevanja. On je potreban za ulazak robe u prodajne objekte.

Naša štamparija se nalazi na Dorćolu u centru Beograda

Za dodelu GTIN broja u Srbiji zaduženo je poslovno udruženje GS1 Srbija. 

Pre dobijanja GTIN broja, dodele bar koda i cele procedure, morate da se učlanite u GS1 Srbija. Za učlanjenje Vam je potrebno:

  • popunjena i overena izjava o pristupanju, zahtev za dodelu broja i Izjavu za UDI. Obrasce možete pogledati na zvaničnom sajtu ovde.
  • uplata pristupne i godišnje članarine po profakturama. Njih dobijate takođe od GS1 Srbija p.u.
  • fotokopija Rešenja o registraciji od Agencije za privredne registre. Za poljoprivredna gazdinstva potrebno je priložiti Rešenje o aktivnom statusu.

U našem sledećem članku pogledajte ostale korake za dobijanje bar koda. 

Izvor: www.gs1yu.org