Objavljeno dana

Štampane deklaracije na proizvodima i bar kodovi – drugi deo

stamparija-publish-beograd-štampane--deklacije-i-bar-kod-drugi-deo

U našem prošlom članku smo se bavili tumačenjem Zakona o trgovini u delu koji se odnosi na obavezu da roba mora biti označena mašinski čitljivom oznakom – bar kodom ili QR kodom. Pročitajte u nastavku teksta šta je još bitno kod štampe deklaracija koja sadrži bar kod. 

Gde se stavlja oznaka deklaracija na proizvodu?

Deklaracija mora biti uočljiva i potrebno je da se nalazi:

  • Na samoj robi ili na njenom pakovanju. Može biti na privesku, etiketi, omotu.
  • Neposredno pored robe na mestu gde se prodaje.
  • U katalogu ili promotivnom materijalu robe koja se prodaje.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Gde se stavlja bar kod ili QR kod?

Mašinski čitljiva oznaka, bar kod ili QR kod može biti odštampan u okviru same deklaracije ili se može naknadno dodati kao dopunska oznaka. Kako to izgleda u praksi? Ako se prodaje roba koja je zapakovana u kutiju, na primer cipele, mašinski čitljiv kod može biti istaknut na kutiji od obuće, a ne na samom proizvodu, odnosno cipelama. 

Koju vrstu materijala odabrati za štampu deklaracije na proizvodu – pročitajte više ovde.

Kazne za nepoštovanje zakona

Zakon o trgovini u delu koji se bavi deklaracijama navodi da će se novčanom kaznom od 500000 do 2000000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako prodaje robu bez deklaracije. Kazniće se i fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50000 do 150000 dinara. Kazniće se i preduzetnik novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara.

Uz navedenu prekršajnu kaznu, pravnom licu se može izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do dve godine, kao i zaštitna mera javnog objavljivanja presude. Takođe, uz navedenu prekršajnu kaznu, odgovornom licu u pravnom licu može se izreći zaštitna mera zabrane da vrši određene poslove u trajanju od tri meseca do jedne godine.

Nadamo se da smo Vam približili nove odredbe Zakona koje se bave temom deklaracija na proizvodima. Za digitalnu kolor štampu deklaracija na Vašim proizvodima, obratite nam se na stranici kontakt.