Objavljeno dana

Kako se dobija bar kod u Srbiji – treći deo

stamparija-publish-beograd-kako-se-dobija-bar-kod-u-srbiji-treći-deo

U našim prošlim člancima smo se bavili osnovnim uvodnim stvarima koje su potrebne da bi ste ušli u proceduru dobijanja bar koda za Vaš proizvod ili uslugu. Ono što nas kao štampariju najviše zanima jeste kako odabrati najbolji proces štampe i tehnologiju štampe bar koda.

Tehnologija štampe

Tradicionalan način štampe podrazumeva fleksografiju i ofset štampu. Drugi način je direktna štampa, gravurom i grafikom. Ono za šta smo mi visoko obučeni i imamo više od 20 godina iskustva jeste digitalna štampa kao jedan od načina štampe bar koda.

Pre same štampe potrebno je znati šta se tačno označava odnosno da li bar kod nosi statičke ili dinamičke informacije u sebi. Statičke informacije su na primer identifikacioni broj proizvoda, a dinamičke informacije su štampanje serijskih brojeva na etiketama proizvoda. 

U slučaju da imate bar kod koji sadrži statičke informacije, biće Vam potreban veći broj etiketa. Ako su Vam potrebne etikete sa dinamičkim informacijama onda je digitalna štampa za manje i srednje tiraže idealna za Vas. 

Digitalna kolor štampa deklaracija sa bar kodom. Posetite nas u centru Beograda ili nam se obratite na stranici kontakt

Uslovi skeniranja

Okruženje gde će biti skeniran bar kod diktira koja će vrste bar koda biti primenjena, koje će biti veličine, gde će se postavljati i kog kvaliteta će biti. 

Četiri osnovna okruženja skenera trgovinskih jedinica:

  • Skeniranje pakovanja proizvoda na maloprodajnom naplatnom mestu (POS)
  • Skeniranje pakovanja proizvoda u okviru opšte distribucije
  • Skeniranje u specifičnim sredinama, na primer kod oznaka medicinskih uređaja
  • Skeniranje pakovanja proizvoda na maloprodajnom naplatnom mestu kao i u okruženju opšte distribucije.

Uzmimo jedan od primera da se pakovanje proizvoda skenira na maloprodajnom naplatnom mestu i u okviru opšte distribucije. Za tu svrhu je potrebno da se koriste EAN/UPC simboli. Oni su odgovarajući za skeniranje u maloprodaji ali bi trebali biti odštampani u većoj dimenziji. Potrebno je da odgovaraju zahtevima skeniranja u okviru distribucije i takođe treba da budu na mestu koje ispunjava zahteve automatskog skeniranja u okviru distribucije. 

U našem sledećem članku pročitajte o izboru odgovarajućeg bar koda za proizvod ili uslugu.

Izvor: /www.gs1yu.org