Objavljeno dana

Polukružna rikna i kako je napraviti?

stamparija-publish-beograd-digitalna-stampa-polukruzna-rikna-1

Rikna, koja se još i naziva kičma ili hrbat knjige, predstavlja debljinu knjižnog bloka, odnosno leđa ukoričene knjige. Leđa knjige su deo koji možete videti kada su knjige poređene na polici i obično je tu odštampan naziv dela i ime autora.

Kakva će rikna biti i koja vrsta poveza zavisi od debljine knjige, odnosno od vrste i debljine papira i korica na kojima se štampa knjiga. 

Nova usluga štamparije Publish – Povez štampanog materijala šivenjem. Za sve vrste informacije u vezi štampe knjiga i vrste poveza pošaljite nam upit ovde, ili nas pozovite telefonom.

Kod poveza heftanjem ili klamovananjem odštampane listove povezujemo na riknu sa žicom. Na taj način pogodno je povezati 8 do 80 stranica.

Meki povez se koristi za opseg od 40 do 500 stranica i do 50mm debljine knjižnog bloka.

Najzahtevniji i najkvalitetniji je tvrdi povez. Potrebno je knjižni blok spojiti sa tvrdim koricama gde se za osnovu koristi deblja višeslojna lepenka. Knjižni blok se opšiva koncem gde se pre poveza orezuje na tačan format, dok je istovremeno potrebno ojačati riknu. Zatim se lepi zaglavna traka na glavu i noge rikne. 

Nalazimo se u centru Beograda – pronađite nas lako na mapi ovde

Rikna knjige može biti ravna ili zaobljena – polukružna. Korice se spajaju sa knjižnim blokom preko predlista i zalista. Jedan list se kašira na poleđinu prednje i zadnje korice, a drugi za knjižni blok. Kod luksuznijih izdanja kniga sa tvrdim povezom, na korice je moguće navući omotač odštampan u više boja.