Objavljeno dana

Papir od konoplje za štampu

stamparija-publish-beograd-digitalna-papir-od-konoplje

Papir od konoplje predstavlja održivu alternativu konvencionalnom papiru koji se pravi od drveta. Pročitajte koje su glavne prednosti papira od konoplje i zašto je to ekološki održiva alternativa za štampu.

Konoplja se koristi kao sirovina za papir veoma dugo i do 1883. godine je između 75% i 90% papira bilo proizvedeno od vlakana konoplje. Postoji teorija da je Gutenbergova Biblija štampana na papiru od konoplje ali prema drugim izvorima u pitanju je reciklirano platno od lana. U svakom slučaju, da se radilo o štampi na papiru koji je na bazi drveta verovatno bi se Biblija do sad oštetila ili raspala.

Papir od konoplje je proizvod koji štedi resurse, visokokvalitetan je, izdržljiv i može se reciklirati. Gramature papire od konoplje su najviše pogodne za pakovanja, štampu brošura i čestitki.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Glavne prednosti papira od konoplje

Papir od konoplje je održiva alternativa konvencionalnom papiru na bazi drveta. Konoplja se lako uzgaja i može da se iskoristi u potpunosti. Glavne prednosti uzgoja su:

  • Na jednom polju konoplje može se se proizvesti četiri do pet puta više papira od šume iste površine.
  • Konoplja se može brati tri puta svake godine dok se drveće može brati jednom u sedam ili više godina.
  • Biljke konoplje su otporne na štetočine i zahtevaju manje pesticida tokom uzgoja.
  • Konoplja ima sposobnost da efikasno eliminiše korov što dovodi do manje upotrebe herbicida.
  • Vlakna konoplje su prirodno bleda i zahtevaju manje beljenja.
  • Duga vlakna konoplje se zbog svoje strukture mogu češće reciklirati.

Budućnost štampe nije samo u veštačkoj inteligenciji i modernim mašinama. Ekologija kao jedna od primarnih tema svake industrije u poslednjih par decenija sve više se nameće kao važan koncept u svetu štampe. Čitalačka publika i korporativna štampana izdanja, uz kvalitetnu štampu, sve više u obzir uzimaju i održivost štiva koje im dolazi u ruke ili se koristi za prezentovanje brendova.

Izvor: gmund paper