Objavljeno dana

Povez štampanog materijala šivenjem

stamparija-publish-beograd-digitalna-stampa-povez-sivenje

Postoje razne vrste poveza materijala nakon štampe. Ovaj proces jednako je bitan kao i sama štampa kako bi se dobio kvalitetan proizvod bilo da se radi o povezu knjige, brošure ili časopisa. Više o tipovima poveza pročitajte u našim prethodnim člancima ovde.

Prilikom štampe knjige, dobijeni materijal potrebno je povezati u celinu. Povez objedinjuje listove, koricu i riknu. Rikna predstavlja leđa knjiga, deo koji možete videti kada su knjige poređane na polici.

Kvalitetna digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve detalje u vezi štampe knjiga i drugih proizvoda, pozovite nas telefonom ili nam pošaljite upit na stranici kontakt.

Prilikom poveza šivenjem, postupak koji se sprovodi kada se povezuje štampani materijal uključuje savijanje tabaka, šivenje, obrezivanje i koričenje. 

Šivenje je proces sličan klamovanju kada žica prolazi kroz prevoj, savija se i objedinjuje unutrašnje listove, ali se umesto žice koristi konac. Odštampani tabaci se šiju dužinom cele rikne. Ovakav način poveza materijala najviše pogoduje za knjige koje imaju debljinu od 1,61 cm do 7,62 cm.

Knjige se obično štampaju u formatima A5, B5, A4, B4 ali takođe prema zahtevu moguće je koristiti i druge formate. Sve o formatima koji se koriste u savremenoj grafičkoj industriji pročitajte u našem serijalu ovde