Objavljeno dana

Šta je štampanje u oblaku i kako funkcioniše – drugi deo

stamparija-publish-beograd-digitalna-stampa-u-oblaku-1

Štampanje u oblaku (cloud) ima svoje mnogostruke prednosti, a šta je prvenstveno oblak u računarstvu, pročitajte u našem prethodnom članku. Koja su rešenja za štampanje u oblaku, pročitajte u članku pred Vama.

Rešenja za štampanje zasnovana na oblaku (Cloud-based printing solutions) su takva tehnološka rešenja koja omogućavaju štampačima da komuniciraju sa oblakom. To je usluga koja omogućava korisnicima da štampaju sa bilo kog uređaja na mreži kompanije.

Štampači ne mogu sami da se povežu sa oblakom pa za to koriste programe treće strane kako bi uspostavili konekciju. Ovakvi programi su obično u formi softvera kao usluge (SaaS -Software as a Service) ili platforme kao usluge (PaaS – Platform as a Service).

Digitalna kolor štampa vrhunskog kvaliteta u centru Beograda – za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Jedno od takvih rešenja za štampanje u oblaku je ponudio i Gugl još 2010. godine ali je od 2021. taj koncept napušten. Sadašnja rešenja od kojih pojedina preporučuje i sam Gugl su sledeća: PrinterLogic, YSoft Everyone Print, uniFLOW, Ezeep, Directprint i mnoga druga koja se mogu pronaći na tržištu.

Prednosti ovakvih rešenja štampe su mnogostruka. Brzina i fleksibilnost poslovanja jedna je od bitnijih prednosti kao i bezbednost. Rešenja u oblaku se takođe često zasnivaju na principu plaćanja po učinku odnosno korišćenju sistema (pay as you go) pa se na taj način može bolje i racionalnije upravljati sredstvima uz kontrolu troškova.

U našem sledećem članku pročitajte o tome koje su prednosti i koji su nedostaci štampe u oblaku.

Izvor: safeq.com