Objavljeno dana

Šta predstavlja DPI i kako utiče na štampu?

stamparija-publish-beograd-šta-je-dpi

DPI je pojam iz sveta tehnologije i dolazi iz engleskog jezika kao skraćenica za ”dots per inch”. U prevodu znači tačke po inču. Kako DPI utiče na štampu, pročitajte u nastavku članka.

DPI predstavlja gustoću tačaka po jednom inču (1 inč je 2,54 cm) i pruža informaciju o tome koliko je neki prikaz ili ispis detaljan. Što više tačaka sadrži jedan inč to je prikaz detaljniji. Kako se broj tačaka po jednom inču povećava to znači da su tačke sve manje i slabije se vide, a ljudsko oko ih praktično ne može videti.

Većina štampanog materijala se izrađuje u rezoluciji od 300 DPI (300 tačkica po jednom inču) jer je sposobnost ljudske percipiranja sadržaja sa udaljenosti od 30 cm oko 300 DPI. Obično se štampani materijal čita sa udaljenosti oko 30 cm pa nema potrebe za štampom u većoj rezoluciji od 300 DPI. 

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Sve informacije u vezi štampa možete dobiti upitom na stranici kontakt ili pozivom na telefon.

DPI kod monitora varira i uglavnom je niži, u njihovom slučaju PPI (pixel per inch), dok se moderni pametni telefoni najlešće kreću u rasponu od 300 do 500 PPI.

Što je vrednost DPI veća, kvalitet i preciznost štampe je veći pa evo nekoliko osnovnih okvirnih parametara:

  • 300 DPI je dovoljan za štampu dokumenta sa tekstom.
  • 300 DPI je istovremeno najmanja vrednost za štampu fotografija, a trebalo bi da se kreće od 300 do 600 DPI. Za štampu fotografija visokog kvaliteta DPI treba da bude veći od 600 DPI.

Na kvalitet odštampanog materijala ne utiče samo DPI. Postoji niz faktora kao što su vrsta i kvalitet štampača, vrsta i kvalitet papira, priprema za štampu, izvor materijala koji se štampa (na primer, rezolucija originalne slike za štampu), iskustvo i umešnost štampara i drugi faktori.

Obratite nam se sa pitanjima u vezi štampe i proverite šta sve stane u 20 godina iskustva pružanja usluga i štampanja niza različitih proizvoda.