Objavljeno dana

Štampa knjiga – upotreba mekog i tvrdog poveza

stamparija-publish-beograd-tvrdi-povez-šivenje-2022-jun

Šta predstavlja povez knjige ili bilo koje publikacije? Najprostije rečeno, povez, kako mu sama reč govori, povezuje u jednu celinu listove (koji su obično u tabacima), korice i riknu. Rikna ili leđa knjige jeste deo koji se vidi kada knjigu stavite na policu. Sve o rikni pročitajte u našim ranijim člancima.

Sam proces povezivanja knjige se nekada radio ručno. Danas je taj proces uglavnom mašinski ali postoji i određeni deo procesa koji se i dalje radi ručno. Naša štamparija je opremljena i kompletnom knjigoveznicom, a kako se šiju knjige kao deo procesa tvrdog koričenja pogledajte u video zapisu iz našeg prethodnog članka.

Najčešće koričenje koje se primenjuje danas jeste meko i tvrdo, uz povez spiralom o kome ćemo pisati u nekom od naših sledećih članaka.

Meko koričenje

Meko koričenje ili meki povez pogodan je izradu sveski, udžbenika, stručnih radova, kataloga i knjiga. Ovakva vrsta poveza omogućuje brzi proces proizvodnje. Papir koji se koristi za korice obično je tanji – do 300 gr.

Tvrdi povez šivenjem u našoj štampariji u centru Beograda na Dorćolu. Za sva pitanja u vezi štampe pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Tvrdo koričenje

Tvrdo koričenje ili tvrdi povez predstavlja najkvalitetniji i najdugovečniji povez za izradu knjiga, diplomskih i master radova, doktorskih disertacija, rokovnika, menija, kvalitetnih i ekskluzivnih kataloga, monografija i ekskluzivnih izdanja knjiga. Tvrdi povez može se dobiti na mnogo načina ali jedan od osnovnih je povezivanjem tabaka papira šivenjem, te sve zajedno spajanjem sa riknom i koricama knjige.

Sama izrada korica je od čvrstog kartona (lepenka), koja može biti obložena tekstilom ili platnom, tanjim papirom ili kožom. Kod ekskluzivnih izdanja gde je potrebno istaći posebnost i originalnost na koricama je moguća štampa zlatotiska koju naša štamparija takođe ima u ponudi. Više o zlatotisku pročitajte ovde.

Dođite u našu štampariju u centru Beograda i lično se uverite u mogućnosti izrade i štampe Vaše publikacije. Pošaljite nam poruku ovde ili nas pozovite telefonom