Objavljeno dana

Tvrdi povez knjiga – izrazi koji se koriste prilikom štampe i koričenja. Prvi deo

stamparija-publish-beograd-tvrdi-povez-knjige-izrazi-koji-se-koriste

Prvi susret sa štamparijom i njihovim proizvodima može Vas zbuniti zbog nepoznavanja štamparskih izraza. Čućete sigurno nekoliko germanizama za koje niste sigurni šta znače ali nemojte očajavati. Štamparije poput naše sa ljubaznim domaćinima će Vam brzo objasniti stručnu terminologiju i prevesti značenje pojedinih izraza.

Koji izrazi se koriste prilikom štampe knjiga sa tvrdim povezom?

Tvrdi povez je šiveni povez kod koga kaširanjem (lepljenjem) spajamo korice knjige na lepenku (karton određene debljine po zahtevu klijenta). Kako se određuje debljina korica – pročitajte više ovde. Ovakav povez se koristi kod knjiga gde knjižni blok (unutrašnje stranice knjige) čine tabaci koji su spojeni šivenjem i povezani su za koricu forzecima. 

Digitalna kolor štampa knjiga u tvrdom povezu – sve na jednom mestu. Nalazimo se u centru Beograda na Dorćolu. Svratite do nas, pišite nam na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Forzec (predlist) i nakzec predstavljaju prednju i zadnju potkoricu. Njihova uloga je da vezuju kaširane korice sa knjižnim blokom. Obično je to još jedan dvolist visine identične visini knjižnog bloka.

Kada nam je poznata debljina knjižnog bloka i debljina korica određujemo širinu rikne (kako odrediti širinu rikne – pročitajte ovde). Rikna predstavlja leđa knjige, i to je deo koji možete videti kada poređate knjige na policu.

U našem sledećem članku saznajte koji se još manje poznati izrazi koriste prilikom štampe knjiga sa tvrdim povezom.