Objavljeno dana

Zanimljive činjenice o štampi koje možda niste znali

stamparija-publish-beograd-zanimljive-cinjenice-o-stampi

Štamparija Publish ima dugogodišnje iskustvo u štampi, ali priznajemo da smo i sami bili iznenađeni raznim zanimljivim činjenicama u vezi štampe. Donosimo Vam nekoliko zanimljivih rekorda i informacija koje su frapantne.

2020. godine u nemačkom gradu Oberstdorfu postavljen je svetski rekord u najdužoj kontinuiranoj štampi digitalnih fotografija. Organizatori rekorda su uspeli da pokriju celu skijašku skakaonicu Šatenbergšance (Schattenbergschanze), a otisak je bio dužine 109 metara i proizvodnja je trajala 16 sati te je potrošeno približno 1,37 litara mastila.

Potrošeno je samo 1,37 litara mastila – pa to nije ni količina koja može stati u jednu flašu. Bilo bi malo kada mastilo ne bi bilo jedno od najskupljih tečnosti na svetu. Jedna litra mastila košta oko 500 američkih dolara (!), dok recimo ljudska krv košta između 300 i 600 dolara po litri.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda na Dorćolu. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit ovde, ili nas pozovite telefonom

Svi znaju za Harija Potera, a jeste li znali da je knjiga štampana u preko 400 miliona primeraka? Ono što posebno fascinira jeste da je prvo štampano izdanje bilo najveće i odštampano je u 12 miliona primeraka.

Da li je štampa imala lak put? Sigurno da nije. Prvi laserski štampač izmišljen je 30-tih godina 20. veka, međutim to je ujedno označeno i kao veliki neuspeh štampe. Štampač je koristio vakuumsku cev i bio je sklon kvarovima, a bio je toliko spor da nije mogao da štampa ni pola stranice u minutu. Međutim vatra koja je tad zapaljena donela je ovo što imamo danas. Prvi komercijalni laserski štampač na tržište je izbacio IBM 1976. godine. Bila je to svakako preteča modernih digitalnih štampača i štampe kakvu znamo danas.