Objavljeno dana

Da li ste znali da se knjige šiju?

stamparija-publish-beograd-tvrdi-povez-knjige-sivenje-april-maj-2022

Kao što je za kvalitetno sašiveno odelo potreban dobar krojač, tako je za dobar povez knjige šivenjem potreban dobar štampar. Šivenje knjige je deo procesa tvrdog koričenja koje predstavlja najkvalitetniji i najdugovečniji povez prilikom štampe knjige. Šivenje ima za cilj da obezbedi kompaktnost proizvoda, kao i dugi vek trajanja. 

Jedan od najzahtevnijih grafičkih proizvoda svakako je knjiga. Sastoji se od knjižnog bloka i korica koje mogu biti povezane na mnogo različitih načina. Najbolji i najkvalitetniji način svakako je tvrdi povez. Sam proces povezivanja je delikatan i vrši se u više koraka kako bi se dobio kvalitetan proizvod koji će dugo trajati.

Nakon štampanja samog sadržaja knjige papiri se povezuju u tabake koji čine knjižni blok. Knjižni blok je potrebno povezati sa tvrdim koricama koju čini višeslojna deblja lepenka. Pre povezivanja sa koricama, knjižni blok se šije koncem i obrezuje na tačan format, a rikna se ojačava. Sve o rikni, odnosno leđima knjige, pročitajte ovde.

Kvalitetna digitalna kolor štampa knjiga u centru Beograda. Za sve informacije u vezi tvrdog poveza i štampe, pošaljite nam upit ovde, ili nas pozovite telefonom.

Na noge i glavu rikne, koja može biti zaobljena ili ravna, lepe se zaglavna i pokazna traka. Knjižni blok se zatim sa koricama spaja preko predlista i zalista (forzec i nakzec), tako što se jedan list kašira (lepi) na poleđinu prednje i zadnje korice te se drugi kašira za knjižni blok. Ovo je jedan od osnovnih načina tvrdog poveza, ali postoji još puno detalja i majistorskih tehnika koje ostavljamo za neki drugi put. Neka naši proizvodi govore umesto nas. 

Ako imate dileme oko pojedinih izraza koje smo koristili prilikom razlaganja procesa tvrdog koričenja šivenjem, pročitajte više ovde o germanizmima kojima se služe štampari i svakodnevnom govoru.