Objavljeno dana

Razlike između mekog i tvrdog poveza

stamparija-publish-beograd-razlike-tvrdi-meki-povez

Osnovne razlike između mekog i tvrdog poveza prilikom koričenja knjiga ali i drugih proizvoda štamparije jeste u vrsti materijala i kvalitetu koji se reflektuje na dugovečnost i trajnost gotovog proizvoda.

Nakon štampe dobijeni materijal potrebno je povezati i dobiti konačni proizvod u vidu knjige, brošure, kataloga, slikovnice i još mnogo toga. Neke od osnovnih razlika tvrdog i mekog poveza ogledaju se u sledećim elementima:

Tvrdi povez je dugovečniji jer su korice proizvoda od čvršćeg materijala (kartona) dok je meki povez uglavnom sa koricama koje se savijaju i kraće traju, odnosno vremenom izgube svoje svojstva.

Proizvodi sa više stranica se mahom izrađuju u tvrdom povezu i štampaju se na kvalitetnijem papiru, dok proizvodi sa mekim povezom obično imaju manji broj strana i veoma često manje kvalitetan papir, novinski papir.

Digitalna kolor štampa i tvrdi povez za Vašu knjigu, publikaciju, brošuru ili katalog. Nalazimo se u centru Beograda, dođite lično ili nam pošaljite upit ovde. Za sve informacija pozovite nas telefonom.

Proizvodi u tvrdom povezu su skuplji za izradu i sam proces koričenja iziskuje više tehnoloških procesa, više manuelnog rada ali se dobijeni proizvod može koristi dugi niz godina, decenija pa i vekova.

Proizvodi sa tvrdim povezom uključuju procese lepljenja, opšivanja, ponekad i zlatotiska za čiju izradu je potrebna posebna veština i dugogodišnje iskustvo. Meki povez je dobijen mahom lepljenjem i zato ga veoma često ne odlikuje dugovečnost.

Konačno, knjige sa tvrdim povezom imaju veoma dugu istoriju, a sami možete pogledati u svojoj kućnoj biblioteci određena izdanja od pre 50 i više godina koja izgledaju kao nova. Meke korice su ipak noviji, savremeniji proizvod sa svojim manama ali takođe sa adekvatnom i širokom primenom.

Ako ste u mogućnosti uvek birajte kvalitetniji povez za vašu kućnu biblioteku ili ako želite štampu Vašeg materijala. Meki povez sa druge strane može biti brže i jeftinije rešenje za kratkoročne efekte ili dela koja će imati kraću namenu te izgubiti na aktuelnosti u bržem vremenskom roku.