Objavljeno dana

Zašto odštampan materijal vremenom izbledi?

stamparija-publish-beograd-zašto-štampa-bledi

Knjige, plakati, flajeri, deklaracije, fotografije, dokumentima ili uopšteno štampani materijal vremenom izblede. Ovaj fenomen je posledica različitih faktora koji utiču na stabilnost i trajnost boja i mastila na papiru ili drugom materijalu za štampu. Koji su sve faktori zbog čega štampani materijal vremenom izbledi?

Sastav materijala

Jedan od ključnih faktora koji utiče jeste sastav materijala na kome se štampa. Kvalitet papira, vrsta mastila i hemijske komponente korišćene za štampanje igraju važnu ulogu. Na primer, papir koji ima nižu pH vrednost i kiseliji je, ima tendenciju da brže propada i uzrokuje izbledele boje u poređenju sa kvalitetnijim papirima i višim pH vrednostima. 

Digitalna kolor štampa – kvalitet i kvantitet mogu da idu zajedno. Za sve informacije u vezi štampe pišite nam na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Uticaj spoljnih faktora

Spoljni faktori poput izloženosti sunčevim zracima, vlagi, vazduhu ili hemikalijama, takođe igraju svoju ulogu u izbledelosti odštampanog materijala. UV zraci mogu izazvati fotodegradaciju boja što dovodi do njihovog bleđenja. Osim toga, vlažnost može prouzrokovati promene u strukturi papira dok hemikalije u okolini mogu izazvati reakcije koje dovode do gubitka boje.

Kako do nas – nalazimo se u centru Beograda na Dorćolu.

Protok vremena i održavanje

Proces starenja takođe doprinosi izbledelosti odštampanog materijala. Vremenom, pigmenti u boji se razlažu ili gube svoju stabilnost što rezultira izgubljenim intenzitetom boja. Pored toga, način čuvanja odštampanog materijala igra važnu ulogu. Loše skladištenje ili izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti može ubrzati proces izbledelosti.

Rešenje je uvek pravilno skladištenje materijala u tamnim i suvim uslovima ali je još bitnije korišćenje kvalitetnih papira, otpornih mastila i odgovarajućih štampača te procesa štampe. Obratite se zato štampariji sa više od 20 godina iskustva u štampi i smanjite sve potencijalne rizike za propadanje Vašeg odštampanog materijala.