Objavljeno dana

Kako se dobija bar kod u Srbiji – osmi deo

stamparija-publish-beograd-kako-se-dobija-bar-kod-u-srbiji-obabir-mesta -na-pakovanju-za-bar-kod

U našim prošlim člancima možete pročitati sve što Vas zanima o dodeli bar koda za Vaš proizvod ili uslugu. Nastavljamo sa našim serijalom i danas otkrivamo kako odabrati mesto za postavljanje bar koda na proizvodu?

Prilikom određivanja mesta na kome će biti bar kod potrebno je razmotriti kakvo je pakovanje u pitanju i dizajn. U ovom procesu možete konsultovati inženjera za pakovanje kako bi ste pravilno postavili bar kod koji će biti na poziciji koja je lako čitljiva i uočljiva. Potrebno je razmotriti takvo mesto na pakovanju koje nije blizu ivica, ispod poklopca ili da bude zaklonjeno drugim paketom. 

Digitalna kolor štampa u centru Beograda – uvek usput. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Kada pronađete odgovarajuće mesto za postavljanje bar koda, bilo bi dobro da konsultujete proverenog štampara u vezi sa orijentacijom samog simbola. Ovo je neophodno zato što pojedini procesi štampanja iziskuju da bar kodovi budu orijentisani u određenom pravcu u odnosu na pravac štampe. 

Zašto su bar kodovi potrebni na deklaracijama proizvoda i usluga – pročitajte ceo tekst ovde.

Kod primene fleksografije (tip štampe samolepljivih etiketa), ako je to moguće, pruge bar koda potrebno je da budu paralelne sa pravcem štampe (orijentisane u vidu tarabe). Ako tamne pruge bar koda treba da budu upravno postavljene u odnosu na pravac štampe (orijentisane u vidu merdevina), potrebno je izbeći distorziju simbola imajući u vidu obim uvijene ploče. U slučaju da se primenjuje ofset štampa ili rotogravura, simbol treba da bude podešen paralelno prema strukturi ćelije na rasteru ili ploči/cilindru da bi se dobila što oštrija ivica tamne pruge.

U našem sledećem članku pročitajte o izradi plana u vezi sa kvalitetom bar koda.

Izvor: www.gs1yu.org