Objavljeno dana

Gramaža ili težina papira – kako odabrati odgovarajuću za štampu? Treći deo

stamparija-publish-beograd-gramatura-tezina-papira-karton

U našim prošlim člancima smo objasnili osnovne pojmove u vezi gramaže papira i upotrebu papira za štampu različitih težina od 15 pa do 120 grama. U ovom članku se bavimo papirima težine od 130 grama i težim.

Papir gramaže od 130 do 170 grama

Papir ove gramaže pogodan je za štampu većih prezentacija i postera, a može se koristiti i kao tanji foto papir.

Digitalna kolor štampa i tvrdo koričenje knjiga u našoj štampariji sa knjigoveznicom u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Papir gramaže od 170 do 250 grama

Najlakši karton teži oko 200 grama pa su papiri ove gramaže na granici između papira i kartona i teže se obrađuju. Papir ove težine se koristi za skice, beležnice, korice časopisa ili brošura. 

Papir gramaže od 250 do 350 grama

Papir ove gramaže ima veću otpornost i dugovečnost pa je samim tim kvalitetniji i duže traje. Pogodan je za štampu vizit karti, pozivnica i čestitki.

Kućni štampači i većina onih u kancelarijama može da vrši obradu odnosno štampa na papiru težine do 300 grama. Preko tih težina papira štampa je zahtevnija te je najbolje obratiti se profesionalnim štamparima

Papir gramaže od 350 grama

Ovako težak papir pogoduje štampi razglednica, a koristi se i za izradu kartona čija gramaža može biti i do 600 grama.

Sada kada ste upoznati sa težinama papira lakše je odrediti koji papir je pogodan za štampu Vaših proizvoda. Ako ipak imate dileme slobodno nas kontaktirajte kako bi smo Vam brzo i lako pronašli optimalna rešenja za štampu.