Objavljeno dana

Štampana knjiga ili elektronsko izdanje – ko je u prednosti?

stamparija-publish-beograd-stampa-knjiga-elektronska-izdanja-prednosti-i-mane

Pojavom elektronskih knjiga, kao što su Amazonov kindl (Kindle) ili Eplov proizvod (Apple Books), u poslednjoj deceniji došlo je smanjenja potražnje za štampom knjiga. Kada se tome doda da se knjige čitaju na mobilnim telefonima i tabletima, sudbina štampanih izdanja dovedena je u pitanje. Da li je sve baš tako u praksi?

Starija čitalačka publika ipak ne može da odoli mirisu sveže odštampane hartije i pravom okretanju stranica knjige. Tvrde korice i kvalitetno odštampana knjiga, svojim izgledom i vrednošću su kolekcionarski primerak u kućnoj biblioteci i nema tog elektronskog formata koji može da ih zameni, uz brojne prednosti ali i mane.

Ranija izdanja elektronskih knjiga od pre 10 i više godina imala su znatno nižu cenu. Cena elektronskih knjiga se godinama povećavala da bi danas kod popularnih autora i novih izdanja ona bila identična kao i štampana izdanja. Jedina prednost elektronskog formata je ušteda prostora, sve ostalo ide u korist pravoj knjizi.

Digitalna kolor štampa, tvrdi povez knjiga i još puno proizvoda u našoj štampariji u centru Beograda. Za sve vrste informacija pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Čitanje elektronske knjige pre spavanja remeti san i dodatno napreže oči. Roditelji i nastavnici veruju da deca bolja pamte i razvijaju jezik ako uče i čitaju sa pravog papira, a studenti misle da gradivo ostaje duže u memoriji ako je usvojeno iz prave knjige.

Veoma bitna stavka možda i najbitnija je da izdavači širom sveta i dalje glavni prihod ostvaruju od štampanih knjiga. Staromodno izdavaštvo daleko je od svog kraja, a najviše marketinških aktivnosti i dalje je usmereno na prodaju fizičkih izdanja knjiga. 

Mi svakako podržavamo čitanje i usvajanje znanja kao jedini način ličnog i profesionalnog napretka. Da li se znanje usvaja iz štampanih ili elektronskih izvora, manje je važno. Kvalitetan proizvod u bilo kom formatu uvek pronalazi put do svoje publike. Ako želite da vidite kako se pravi tvrdi povez i štampa prava knjiga, posetite našu štampariju sa knjigoveznicom na Dorćolu u centru Beograda.

Izvor: www.tonerbuzz.com