Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – treći deo

stamparija-publish-beograd-sivenje-knjiga-tvrdi-povez-konac-igla-uradi-sam

U našim prethodnim člancima smo se detaljno objasnili kako se papir, konac i igla pripremaju za kućnu izradu knjige. Pročitajte u daljem tekstu sam proces šivenja prethodno pripremljenih tabaka papira.

Na kraju konca napravite čvor iza koga će ostati maksimalno 5 do 6 cm konca. Prvi tabak koji želite da opšijete uzmite u ruku i provucite konac kroz prvu rupu koja se nalazi sa leve strane. Nakon toga iglu vratite kroz sledeću rupu i tako kroz svaku rupu do kraja. Kada stignete do zadnje rupe zategnite konac. Sad vratite konac nazad kroz sve rupe do početka. 

Kada ste vratili iglu do prve rupe, provucite iglu ispod ušivenog konca i nemojte zategnuti konac do kraja već ostavite malu omču. Provucite iglu kroz omču i vratite iglu kroz istu rupu ka spoljašnjoj strani tabaka. Tu gde ste sada provukli iglu nalazi se početak konca (prva rupa kroz koju ste krenuli šivenje). Povežite dva konca u čvor. Prvi tabak je na ovaj način opšiven.

Digitalna kolor štampa i kompletno opremljena knjigoveznica u centru Beograda. Za sve informacije u vezi tvrdog poveza knjiga pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Sledeći tabak koji je potrebno opšiti stavite fizički preko prvog opšivenog tabaka i držite ih spojene rukom da se ne razdvajaju. Ako ste pravilno izbušili rupe, kada prislonite jedan tabak uz drugi, rupe za prolazak igle će biti na identičnom mestu. Opšivanje sledećeg tabaka započinje isto, provlačenjem konca kroz prvu rupu na tabaku sa leve strane ali kada iglu vraćate kroz narednu rupu provucite je ispod konca koji se nalazi na prvom opšivenom tabaku sa leve strane. Iglu potom vratite kroz rupu ka unutrašnjosti tabaka koji se prošiva (drugi tabak koji smo stavili na već prošiveni prvi tabak).

Ovako provlačenje igle i konca potrebno je odraditi do kraja, a kada dođete do poslednje desne rupe na tabaku, provucite iglu i konac ispod niti koja se nalazi sa leve strane rupe. 

U našem sledećem članku objasnićemo dodavanje odnosno ušivanje ostalih tabaka kako bi oni na kraju činili jednu opšivenu celinu (sadržaj knjige).