Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – četvrti deo

stamparija-publish-beograd-sivenje-knjiga-tvrdi-povez-konac-igla-uradi-sam-1

U našim prošlim člancima smo objasnili kako započeti pripremu papira, konca i igle za proces pravljenja knjige u kućnoj radinosti. Kako se opšivaju tabaci papira pročitajte u našem poslednjem članku, a nastavak šivenja tabaka sledi u članku pred Vama.

Kada se povežu prva dva tabaka papira uz pomoć igle i konca dodaje se treći tabak papira. Na početku potrebno je ponovo provući iglu kroz prvu rupu sa leve strane trećeg tabaka papira, vratiti iglu i konac kroz sledeću rupu, a zatim se igla ne provlači ispod konca kao kad su se spajali prvi i drugi tabak već se igla provlači ispod prethodnog tabaka sa desne strane i vraća ka spoljnjem delu tabaka sa leve strane. Na ovaj način se igla provlači kroz sve rupe do kraja i na isti način se dodaju novi tabaci koliko ih ima, svaki povezujući na ovaj način sa onim prethodnim.

Digitalna kolor štampa i knjigoveznica u centru Beograda na Dorćolu. Za sve informacije u vezi štampe i tvrdog koričenja pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Nakon opšivanja poslednjeg tabaka potrebno je napraviti čvor. Nakon prolaska igle i konca kroz poslednju rupu na poslednjem tabaku, provucite iglu i konac ispod konca sa leve strane ali nemojte ga zategnuti do kraja već ostavite malu omču. Provucite iglu kroz omču i zategnite dobro kako bi ste dobili završni čvor.

Vratite nakon toga iglu kroz poslednju rupu na spoljnju stranu, a ostatak konca odsecite tako da ostane maksimalno 1 cm konca viška. Na ovaj način se dobija potpuno opšiven sadržaj knjige koje čine stranice papira u tabacima koji su međusobno opšiveni i spojeni koncem.

U našem sledećem članku pročitajte kako se pravi knjiški blok koji će biti spreman za koričenje.