Objavljeno dana

Kako nastaju posekotine od papira – štampari to najbolje znaju

stamparija-publish-beograd-posekotine-od-papira

Da li ste se ikada posekli na papir? Oni koji njime često rukuju sigurno imaju takva iskustva! Zašto dolazi do posekotina i da li je njegova debljina glavni faktor kod povreda?

Koliko je papir debeo?

Pojam debljine papira varira i zavisi od vrste papira koja se koristi. Standardna metrika koja se koristi za merenje debljine papira je gramatura, odnosno masa papira po kvadratnom metru. Na primer, kancelarijski papir ili kako se još naziva fotokopir papir ima gramažu od 100 do 120 grama. Na prvi pogled ne deluje da takav papir može da povredi nekog. U čemu se onda radi?

Gramaža ili težina papira – kako odabrati odgovarajuću za štampu? Pročitajte ceo članak ovde.

Kombinacija sile i oštrine, odnosno ugla pritiska na papir dovodi do lakog probijanja kože koje nekada može biti izuzetno duboko. Razlika u manipulisanju nožem i papirom je što je nož oštar i uvek postoji određena doza opreza prilikom rukovanja, dok je papir na prvi pogled bezopasan ali i te kako može da izazove ozbiljne povrede. 

Papiri manjih gramaža od 90 do 100 grama su tanji i mogu imati izuzetno oštre ivice. Prilikom rukovanja dokumentima, posebno treba biti oprezan jer nepravilnosti u rezanju i oštre ivice mogu prouzrokovati neprijatne rane.

Papir ima vlaknastu strukturu koja može biti neujednačena i varirati u čvrstoći i debljini. Neujednačena struktura može uzrokovati neočekivane oštrice koje se lako mogu urezati u kožu, čak i kada se manipuliše papirom veće gramaže od 170 do 200 grama koji se koriste za kartonske kutije, ali i za korice časopisa i brošure.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Potrebno je napomenuti da debljina papira i struktura vlakana nisu jedini faktor koji utiče na njegovu oštrinu. Tu je i način obrade papira koji može uticati na njegova svojstva da prouzrokuje posekotine.

Koliko god papir bio tanak ili debeo, njegove oštre ivice mogu ostaviti bolan trag na prstima, podsećajući nas da pažnja i opreznost nisu rezervisane samo za oštre predmete.