Objavljeno dana

Kako se određuje debljina rikne na knjizi? Drugi deo

stamparija-publish-beograd-debljina-rikne-kako-se-odredjuje-drugi-deo

U našem prošlom članku bavili smo se utvđivanjem debljine korica za knjigu koja je nam je potrebna kako bi smo utvrdili kolika je debljina rikne. 

Debljina rikne kod knjige se dobija kada se sabere debljina knjižnog bloka i debljina korica.

Knjižni blok može biti sastavljen od različitih vrsta papira koji imaju drugačije gramaže. Uzećemo za primer ofsetni i kunstdruk papir.

Debljina knjižnog bloka kod ofsetnog papira

Debljina knjižnog bloka se određuje kada se broj stranica knjige podeli sa 2 i dobijeni iznos pomnoži sa gramaturom papira podeljenom sa 800. Ako knjižni blok ima 200 strana, a koristi se papir od 80 grama, debljina knjižnog bloka iznosila bi: (200:2) x (80:800) = 100 x 0.1 = 10mm.

Digitalna štampa kolor knjiga i povez šivenjem – nalazimo se u centru Beograda. Za sve informacije pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Debljina knjižnog bloka kod kunstdruk papira

Debljina knjižnog bloka se određuje kada se broj stranica knjige podeli sa 2 i dobijeni iznos pomnoži sa gramaturom papira podeljenom sa 1150. Ako knjižni blok ima 100 strana, a koristi se papir od 120 grama, debljina knjižnog bloka iznosila bi: (100:2) x (120:1150) = 50 x 0.1 = 5mm.

Kada se utvrdi debljina korica i knjižnog bloka dobije se debljina knjige odnosno širina rikne.

U našem primeru iz prošlog članka izračunali smo debljinu korica. Iz prikazanog primera debljina rikne bi iznosila 5mm (tvrda korica) + 5mm (knjižni blok od kunstdruk papira) = 10mm.

Na rikni se obično ispisuje naziv dela i ime autora ali u slučaju izuzetno tanke knjige bolje je to izbegavati. Ukoliko je rikna veće širine od 5mm na nju je moguće štampati i logo izdavača.