Objavljeno dana

Nejasne višejezične deklaracije na proizvodima su opasne

stamparija-publish-beograd-višejezične-štampane-deklaracije

Sigurno ste već imali dodira sa proizvodima koji imaju štampanu deklaraciju na više jezika. Često postoje i simboli koji nisu prilagođeni našem tržištu. Zato je kvalitetna štampa jasne i precizne deklaracije izuzetno važna.

Zakon o trgovini, u delu o deklaracijama, jasno definiše koje se informacije stavljaju sa prednje strane proizvoda, koje idu pozadi i koja je minimalna veličina rukopisa (kolokvijalno fonta). Međutim mnogi proizvođači to ne poštuju pa su informacije na proizvodima slabo čitljive i nejasne. Da li se radi o nameri ili neažurnosti, mišljenja su podeljena oko toga da li ima i jednog i drugog.

Digitalna kolor štampa deklaracija za Vaš proizvod. Obratite se štampariji sa više od 20 godina iskustva ili nas pozovite telefonom.

Poseban problem su osetljive namirnice sa alergenima pa ako deklaracija nije jasna, proizvod može biti opasan po život za pojedine kupce. Svi alergeni moraju biti naznačeni drugim rukopisom slova i drugom bojom. Jedan deo Zakona se odnosi i na ugostitelje koji su dužni da obaveste goste ukoliko narudžbina ima sastojke koji mogu izazvati alergiju.

Koju vrstu materijala odabrati za štampu deklaracije na proizvodu? Pročitajte više ovde.

“Deo zakona koji se odnosi na deklarisanje proizvoda je odavno na snazi ali njegova primena nije adekvatna jer nedostaje veća kontrola. Za potpunu kontrolu deklaracija proizvoda potrebno je više od 1000 inspektora,”, tvrdi za biznis.rs predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović.

Zašto je važan dizajn deklaracije na proizvodima? Pročitajte više ovde.

Zablude se javljaju i u prodavnicama zdrave hrane i na deklaracijama koje promovišu zdravlje jer je teško utvrditi koja je hrana zdrava. Ne postoji organ ili institucija koja može proglasiti određenu hranu zdravom. Pojedine namirnice mogu prouzrokovati zdravstvene probleme kod određenih osoba ali to je problem koji se utvrđuje u zdravstvenim ustanovama.

Za sve informacije u vezi štampe deklaracija pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom