Objavljeno dana

Štampane deklaracije na proizvodima i bar kodovi – prvi deo

stamparija-publish-beograd-štampane--deklacije-i-bar-kod

Tokom  2019. godine sa primenom je striktnije počeo Zakon o trgovini i jedan deo se odnosi na obavezu da roba mora biti označena mašinski čitljivom oznakom, bar kodom ili QR kodom. Od 1. februara 2020. godine, pored osnovnih podataka o proizvodu, svi proizvodi u maloprodaji na deklaraciji moraju štampati i mašinski čitljivu oznaku, a to je bar kod ili QR kod. 

Bar kod nije novina na deklaracijama proizvoda i koristi se decenijama. Ono što je novina jeste da sada apsolutno svi proizvodi u maloprodaji moraju imati bar kod ili QR kod, a za nepoštovanje Zakona predviđene su kazne. Postoje određena mala odstupanja kod pojedinih proizvoda, a o tome pročitajte više ovde.

Sva pravna lica ili preduzetnici koji prodaju robu ili proizvode potrošačima sa ciljem zadovoljavanja njihovih ličnih potreba i potreba domaćinstva, imaju ovu obavezu u skladu sa Zakonom o trgovini. Dužnost je proizvođača je da svoju robu označi deklaracijom sa bar kodom u skladu sa zakonom. Ono što je bitno naglasiti jeste da sankcije za nepropisno odštampanu deklaraciju i nedostatak mašinski čitljivog koda snosi i prodavac, ne samo proizvođač.  

Zašto je važan dizajn deklaracije na proizvodima – pročitajte više ovde.

Štampane deklaracije su sastavni deo proizvoda decenijama i pre mašinskih kodova. Sva roba koja se prodaje u trgovinama na malo morala je da poseduje deklaraciju.

Digitalna kolor štampa deklaracija na papiru i nalepnicama. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Koje osnovne podatke sadrži deklaracija na proizvodima:

  • Naziv i vrstu robe
  • Model i tip u skladu sa vrstom robe
  • Količinu robe koja je izražena u jedinici mere ili komadu u zavisnosti od proizvoda
  • Poslovno ime proizvođača, a za robu koja je poreklom iz uvoza potrebno je navesti poslovno ime uvoznika i zemlju proizvodnje

Koju vrstu materijala odabrati za štampu deklaracije na proizvodu – pročitajte više ovde.

Podaci na deklaraciji moraju moraju biti odštampani i navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način i to je davno uvedeno pravilo. Od 2020. godine na postojećoj deklaraciji dodaje se mašinski čitljiv kod – bar kod ili QR kod.

U našem sledećem članku pročitajte gde se stavlja bar kod i koje su kazne za nepoštovanje zakona.