Objavljeno dana

RGB i CMYK model – šta predstavljaju i kako utiču na štampu? Prvi deo

stamparija-publish-beograd-rgb-vs-cmyk-odnos-rgb-cmyk

Odabrali ste boje za Vaš proizvod i kada uporedite odštampani materijal sa bojama koje ste birali na klasičnom monitoru ili mobilnom telefonu prilikom pripreme proizvoda za štampu vidite razlike! Zašto je to tako i šta predstavljaju RGB i CMYK?

Nazivi ovih modela boja predstavljaju skraćenice za osnovne boje koje se koriste za mešanje i njihov odnos:

RGB predstavlja odnos crvene (red), zelene (green) i plave (blue) boje.

CMYK predstavlja odnos azurne – nijansa zelene (cyan), purpurne (magenta), žute (yellow) i crne (key) boje.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

RGB model se koristi u prikazu na elektronskim uređajima i pri digitalnoj štampi dok je CMYK model isključivo prisutan u štampi npr. ofset štampi. Koje su osnovne razlike u ovim modelima?

Osim razlike u bojama prilikom mešanja boja kod RGB modela se to postiže dodavanjem boje (aditiv) dok se kod CMYK modela to postiže oduzimanjem boja (diferencijal). Pojednostavljeno, ali ne manje bitno, RGB je teoretski u mogućnosti da obuhvati veoma veliki raspon varijacije boja, valera i tonova, dok je kod CMYK-a taj raspon znatno sužen. Ipak, konačni rezultat prikaza je uvek u direktnoj zavisnosti od uređaja ili mašine koja treba da prikaže rezultat. 

Kolorna knjiga, tvrdi povez šivenjem – već od 50 primeraka. Kontaktirajte nas za više informacija. 

Jedan od izazova koji nastaje prilikom štampe je kada treba dobiti svetlo zelenu, narandžastu i roze boju. Original boja sa ekrana elektronskog uređaja neće biti usklađena sa bojom štampe na papiru ili bilo kom proizvodu zbog neusklađenosti modela RGB i CMYK.

Kako prevazići ovaj situaciju ali druge izazove vezane za razlike između RGB i CMYK priprema – čitajte u našim sledećim člancima.