Objavljeno dana

Šta je kaširanje i zašto je bitno za štampu – prvi deo

stamparija-publish-beograd-kasirani-papir

Izraz kaširanje kod knjigovezaca i štampara znači da je to proces slepljivanja, da će se nešto obaviti hartijom, prevući hartijom, prilepiti.

Kaširanje u štampariji predstavlja metodu slepljivanja dva jednako velika dela ili celine – papira ili kartona. Kaširanje se naziva još i laminiranje i drugačije je od nalepljivanja koje podrazumeva da su delovi ili celine različiti. 

Samo kaširanje se izvodi tako što se papir, karton ili folija premazana lepkom nanosi na određenu tvrdu podlogu ili se radi o spajanju dva jednaka dela papira, kartona i folije metodom leđa o leđa.

Digitalna kolor štampa sa knjigoveznicom u centru Beograda. Za sve informacije o našim proizvodima i cenama pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom.

Kaširanje nam daje mogućnost da dve odštampane slike prelepimo na tvrđu podlogu, a od te podloge se mogu praviti razni proizvodi – korice za knjige, vizit karte, jelovnici

Ako se papiri ne lepe jedan na drugi, sama podloga na koju se nanosi odštampana slika može biti lepenka, kartolina (svojevrsna preteča voblera), kašir pena ili foreks (ekspandirane PVC ploče).

U našem sledećem članku pročitajte o kaširanju kutija i kaširanju na velikim formatima.