Objavljeno dana

Šta je ricovanje i za koje štamparske proizvode se koristi?

stamparija-publish-beograd-sta-je-ricovanje

Ricovanje je tehnika prosecanja samolepljivog materijala posle koje gornji sloj može da se odlepi od podloge pri čemu podloga ostaje cela. Ova tehnika se koristi mahom kod štampe nalepnica i stikera. Može se raditi mašinski i ručno. 

Mašinsko ricovanje

Mašinsko ricovanje je pogodno za proizvode velikih dimenzija koji se štampaju u većim tiražima. Ovom metodom se postiže izuzetno precizno opsecanje bilo kojih oblika proizvoda. Mašinski noževi su izuzetno oštri i mogu u kratkom vremenskom roku opsecati veći broj odštampanih proizvoda.  

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Sve naše usluge možete pogledati ovde, a za dodatne informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Ručno ricovanje

Ručno ricovanje je pogodno za proizvode manjih dimenzija. Na samolepljivom papiru, uz pomoć skalpela, opseca se gornji sloj, dok donji sloj ostaje ceo. Na ovaj način se gornji sloj lako odlepljuje. Na ovaj način se opsecaju bar kodovi i deklaracije koji su odštampani na samolepljivom papiru.

Proizvodi koji se ricuju su odštampani na samolepljivom papiru i on je obično mat ili plastificiran u zavisnosti od primene nalepnica. Bar kodovi i etikete su obično mat, a stikeri obično imaju plastificirani gornji sloj papira.

Završna obrada odštampanog materijala je često presudna za to kako će konačni proizvod izgledati. Proverite zašto je više od 20 godina iskustva u štampi potrebno za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta – posetite nas na Dorćolu u centru Beograda ili nam pišite na stranici kontakt