Objavljeno dana

Završen sajam knjiga 2023. godine u Beogradu uz dodelu nagrada

stamparija-publish-beograd-sajam-knjiga-2023

Još jedan sajam knjiga u Beogradu je za nama, a da li će se sledeće godine održati na istoj lokaciji za sad je neizvesno. Ono što je gotovo sigurno jeste da ovakva manifestacija sa dugom tradicijom zaslužuje da se održava svake godine, makar i u drugom prostoru. 

Na svečanoj ceremoniji dodeljene su nagrade posvećene najboljim izdavačima i njihovim najuspešnijim izdanjima. Krenimo redom. 

Za izdavača godine nagradu je dobio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. 

Izdavački poduhvat godine dodeljen je knjizi “Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti“.

Digitalna kolor štampa u centru Beograda. Za sve informacije u vezi štampe pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom.

Najbolji izdavač iz dijaspore je Andrićev institut iz Višegrada. 

Specijalno priznanje za naučne oblasti dodeljeno je Huk izdavaštvu za knjigu “Knez Mihailo Obrenović“.

Priznanje za dečju knjigu godine dobila je Dragana Malešević, autorka edicije “Knjige sa kojima se raste“, u izdanju novosadskog udruženja za razvoj profesionalnih veština “Provens” .

Posebno je zanimljivo da su ove knjige potpuno transformisale tradicionalnu knjigu koja ima tekst i sliku u jedan multimedijalni sadržaj. Putem QR kodova deca mogu da čuju zvuke, a putem video zapisa mogu da spoznaju ono što nije u njihovom neposrednom okruženju. Najbolje rešenje jeste da deca imaju neposredno opažanje, ali ako to nije u njihovoj okolini ovi QR kodovi to omogućavaju.

Štampa deklaracija sa QR i bar kodovima. Pročitajte više ovde.

Posebno priznanje za izdavača, knjigu i strip, dodeljeno je Geopoetici za 30 godina postojanja, Zavodu za udžbenike za knjigu “Hirurgija aorte“ od Lazara B. Davidovića, Srpskoj književnoj zadruzi za ediciju “Srpska književnost za decu“ i Banatskom kulturnom centru *Novo Mileševo“, Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada za “Izabrana zenitistička dela Kolo 1“.

Najlepša knjiga prema žiriju je knjiga “Kod kuće“ u izdanju Besne kobile, a najlepša dečija knjiga je “Tri, četiri, sad“ od Dragane Mladenović u izdanju Kreativnog centra.

Zašto je važan dizajn deklaracije na proizvodima – pročitajte ceo članak ovde.

Posebno priznanje za mladog dizajnera dobila je knjiga “Udovica i papagaj“ Virdžinije Vulf, izdata od strane Bulevar Books, čije ilustracije i dizajn su rad Marine Milanović.

Još jedna uspešna manifestacija je za nama! Unapred se radujemo sledećem sajmu knjiga i vidimo se na štandovima, ako ne i pre, u našoj štampariji.