Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – peti deo

stamparija-publish-beograd-sivenje-knjiga-tvrdi-povez-konac-igla-uradi-sam-2

Kada ste napravili sadržaj knjige i povezali, odnosno opšili sve tabake papira, konačno možete pripremiti materijal za koričenje. O tome kako smo došli do konačne faze izrade knjige u kućnoj radinosti čitajte u našim prethodnim člancima.

Opšiveni tabaci koji čine knjiški blok sada bi u štampariji išli pod presu ali kod kuće ih možete staviti između debljih knjiga ili enciklopedija koje će poslužiti u tu svrhu. Na spoljnu stanu tabaka gde se nalazi konac nanesite lepak koji može biti običan lepak za drvo. Četkica koju koristite za premazivanje možete biti obična za likovno koju deca koriste u školi, samo je potrebno da joj je vrh ravan, ne špicast.

Kada se lepak osušio potrebno je napraviti forzec i nakzec koji predstavljaju prednju i zadnju potkoricu. Njihova uloga je da vezuju kaširane korice sa knjižnim blokom. To je u stvari jedan dvolist koji ima istu visinu kao i knjižni blok. Širina forzeca treba da bude kao dve širine knjiškog bloka. Papir dimenzija dva knjiška bloka koji se savije na pola čini forzec. 

Digitalna kolor štampa i tvrdo koričenje u centru Beograda. Za sve informacije pošaljite nam upit na stranici kontakt ili nas pozovite telefonom

Uzmite knjižni blog i na oko 1 cm od ivice gde ide rikna namažite sloj lepka sa jedne i druge strane. Nalepite forzec na jednu stranu i omotajte te ga oko knjižnog bloka te nalepite na drugu stranu gde će on sada činiti nakzec. 

Takođe, ako to želite, možete ojačati dodatno knjiški blok parčetom savijenog papira koji se lepi preko ivica forzeca, a koji je ispod rikne (sve o rikni pročitajte ovde). 

Sledeća faza kada je knjiški blok u potpunosti povezan jeste izrada rikne (leđa knjige) i korica koje se povezuju u jednu celinu i čine gotov proizvod – knjigu.

Kako se izrađuju korice pročitajte u našem sledećem članku