Objavljeno dana

Kako napraviti knjigu kod kuće? Uputstvo za šivenje i sastavljanje delova – šesti deo

stamparija-publish-beograd-korice-rikna-ledja-knjige-handmade-napravite-kod-kuce

U našim prošlim člancima smo objasnili kako se pravi knjiga u kućnoj radinosti od samog početka. U prošlom članku smo opisali pripremu opšivenog knjižnog bloka koji je spreman za koričenje, a u daljem tekstu možete pročitati kako se prave korice i leđa knjige (rikna).

Širina korica knjige se izračuna kada se od ivice knjiškog bloka odmere dve debljine kartona dok se na drugoj strani napravi prepust od 4 mm od ivice knjiškog bloka. Potrebno je napraviti takva dva kartona istih dimenzija za prednje i zadnje korice knjige.

Štamparija Publish – više od 20 godina iskustva u štampi. Za sve informacije u vezi digitalne kolor štampe, tvrdog poveza knjiga i ostalih štamparskih proizvoda pošaljite nam upit ovde ili nas pozovite telefonom. 

Rikna ili leđa knjige (deo knjige koji se vidi kada je knjiga složena uspravno na polici) se dobijaju kada se izmeri debljina knjižnog bloka plus debljina obe korice (prednja i zadnja korica knjige). Visina rikne potrebno je da bude ista kao i visina korica.

Kada ste isekli korice i riknu na zadate dimenzije, potrebno je da išmirglate sve ivice kako bi rubovi bili zaobljeni. 

U našem sledećem članku pročitajte kako se pripremljene korice i leđa knjige (rikna) spajaju sa knjiškim blokom i konačno čine gotov proizvod – knjigu.